Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սնունդը և առողջությունը

Ամառային ըմպելիքներ. Սալուտեմ ամսագիր №3

Ամառային ըմպելիքներ. Սալուտեմ ամսագիր №3

Ստորև ներկայացվում են ամենատարածված ըմպելիքները, որոնք բժիշկները խորհուրդ են տալիս գործածել ամռանը ծարավը հագեցնելու համար։ Դրանցից յուրաքանչյուրի օգտակարությունը գնահատվել է տասը բալանոց սանդղակով։

 

Սովորական ջուր

Օրական առավելագույն նորման 35 մլ է՝ 1 կգ քաշին։


Մաքուր ջուրն ամենաօգտակար հեղուկն է շոգ եղանակին ծարավը հագեցնելու համար։ Զով շինության մեջ, օդորակիչի առկայության պայմաններում նորման կարելի է նվազեցնել մինչև 30 մլ 1 կգ-ին։ Սպորտով ակտիվորեն զբաղվելիս և մարզվելիս, հատկապես արևի տակ և տոթ պայմաններում, նորման պետք է ավելացնել։


Պետք է խմել քիչ-քիչ՝ 2-3 կում յուրաքանչյուր 20 րոպեն մեկ: Եթե շատ խմենք և ուշ-ուշ, ջուրն անմիջապես դուրս կգա մեր օրգանիզմից։ Իսկ մեր խնդիրն այլ է. հարկ է օրգանիզմի բջիջները հագեցնել խոնավությամբ, որպեսզի արյունը չխտանա։ Շոգ եղանակին կաթվածները, ջերմային հարվածները հաճախ տեղի են ունենում հենց արյան խտացման հետևանքով։
Շատ շոգ եղանակին ջրի մեջ կարելի է մի քիչ աղ ավելացնել. այդպես հեղուկն ավելի երկար կմնա օրգանիզմում։


Տնային լիմոնադՏնային լիմոնադ

Օրական ընդունման առավելագույն նորման 1 լիտր է։


Ծարավը հագեցնող գերազանց ըմպելիք է։ Ահա բաղադրատոմսի մեկ օրինակ. մեկ լիտր ջրին ավելացնում ենք կիտրոնի կամ մի քանի լայմի հյութ, կտրտում ենք թարմ կոճապղպեղի արմատ և ավելացնում անանուխի մի քանի ճյուղ։ Կարելի է ավելացնել նաև սառցե խորանարդիկներ։


Հանքային ջուրՀանքային ջուր

Օրական ընդունման առավելագույն նորման կազմում է 0,5-1 լիտր։


Հանքային ջուրը պետք է լինի հիմնային՝ կալիումի, կալցիումի, նատրիումի աղերով։ Շոգին թթվահիմնային հավասարկշռությունը շեղվում է դեպի թթվայինը, իսկ հանքային ջուրը թույլ է տալիս այն արագ վերականգնել։ Պարտադիր չէ ամբողջ տարին հանքային ջուր խմել, սակայն շոգին օրգանիզմի համար այն մեծ օգնություն է։

 

ԹանԹան

Օրական ընդունման առավելագույն նորման 1 լիտր է։


Պղպջակներով հագեցած լինելու շնորհիվ թարմ թանը նպաստում է թքարտադրությանը, հետևաբար, խմելու ցանկություն քիչ է առաջանում։ Ըմպելիքն օգնում է կարգավորել թթվահիմնային հաշվեկշիռը։

 

Մրգային օշարակՄրգային օշարակ
Օրական ընդունման առավելագույն նորման 1 լիտր է։


Տնային պայմաններում պատրաստված օշարակի իդեալական տարբերակը կարող է պարունակել միայն ջուր և հատապտուղներ։ Թթվաշության շնորհիվ այն արագ է հագեցնում, պարունակում է մեծ քանակությամբ հակաօքսիդանտներ և վիտամին С։
 

Լոլիկի հյութԼոլիկի հյութ
Օրական ընդունման առավելագույն նորման 1 լիտր է։


Բանջարեղենային հյութերն օգտակար են առողջության համար։ Առաջին տեղում լոլիկի հյութն է։ Այն նոսրացնում է արյունը, ինչն էլ անհրաժեշտ է շոգին։ Կարելի է մի քիչ աղ ավելացնել, և հեղուկն ավելի երկար կմնա օրգանիզմում։ Ի դեպ, ջերմային մշակման ենթարկված լոլիկի հյութն առավել օգտակար է. ավելի շատ լիկոպին է պարունակում, որն օրգանիզմին անհրաժեշտ հակաօքսի-
դանտ է։ Որոշ հետազոտողների կարծիքով՝ այն նվազե-ցնում է ուռուցքային հիվանդությունների ռիսկը։ Լոլիկի հյութ կարելի է պատրաստել բարձրորակ տոմատի մածուկից՝ եռացրած ջուր ավելացնելով, այնուհետև` հովա-ցնելով։ Այս ըմպելիքը նույնպես օգտակար է լիկոպինի պարունակության շնորհիվ։

 

Թեյի սունկԹեյի սունկ
Ամենօրյա նորման 2 բաժակ է։


Շատ լավ մթերք է, սակայն պետք է հաշվի առնել ըմպելիքի խտությունը։ Հասուն սունկն ավելի օգտակար է, շաքարը նրանում խմորվում է, կալորիականությունն էլ ցածր է։ Հարկ է հիշեցնել, որ խմելուց հետո ցանկալի չէ ղեկին նստել։

 

ԿեֆիրԿեֆիր
Ամենօրյա ընդունման նորման 1 լիտր է։


Կեֆիրը և՛ սնունդ է, և՛ ըմպելիք։ Շատերն են գերադասում շոգին ծարավը հագեցնել, օրինակ, յուղազրկված կեֆիրով։
 

Իսկական հացային կվասԻսկական հացային կվաս
Ամենօրյա նորման 1 լիտր է։


Գերազանց մթերք է. և՛ օգտակար նյութեր է պարունակում, և ծարավն է լավ հագեցնում։

 

Իսկ ահա կոնցենտրատներից պատրաստված կվասը սննդաբանների կողմից ընդամենը երկու բալ է ստացել։ Սա բոլորովին այլ պատմություն է, այդ կվասը շաքար է պարունակում։ Դրանով չես հագենա, ընդհակառակը՝ բերանի չորությունն ավելի կտանջի։
 

Յոգուրտ կաթնաթթվային ըմպելիքՅոգուրտ կաթնաթթվային ըմպելիք
Օրական առավելագույն նորման՝ 1 բաժակ։

 

Օդի բարձր ջերմաստիճանի դեպքում այն կարող է դրական դեր խաղալ, օրինակ, շաքարախտով հիվանդների համար։ Տոթ ժամանակ քրտինքի հետ արագ հեռանում են նաև օրգանիզմին անհրաժեշտ էլեկտրոլիտները՝ կալցիումը և կալիումը։ Քաղցի դեպքում մարդը լիովին կարող է կորցնել գիտակցությունը։ Այս դեպքում նշված մթերքը կարող է արագ վերականգնել նորմալ վիճակը։
 

ԿաթԿաթ
Օրական առավելագույն նորման՝ 0,5 լիտր։


Այո, կաթը հեղուկ է, բայց այն ծարավը չի հագեցնի։ Կաթ խմելուց հետո խմելու ցանկությունը պահպանվում է։ Շատ թարմ կաթը հիմնային է, շոգ ժամանակ խմելու համար այն հարմար է։ Սակայն խանութներում վաճառվողը, հազիվ թե օգտակար լինի։
 

Մրգային հյութերՄրգային հյութեր
Փաթեթավորված հյութերի ամենօրյա նորման մեկ բաժակ է։


Փաթեթավորված մրգային հյութերը հարուստ են շաքարով, ինչը նշանակում է՝ ավելի կծարավեցնեն։ Թարմ քամված հյութերն, իհարկե, ավելի օգտակար են, նրանցում պարունակվող շաքարը բնական է։

 

ԿոմպոտԿոմպոտ
Ընդունման ամենօրյա նորման 2 բաժակ է։


Չրերից, առանց շաքարի, լավ նոսրացված կոմպոտներն օգտակար են, հատկապես եթե կոմպոտը եփված է «հիմնային» մրգերից՝ թզից, ծիրանաչրից։
 

Քաղցր գազավորված ըմպելիքՔաղցր գազավորված ըմպելիք
Ցանկալի է չխմել, շաքարը շատ է. և՛ չեք հագենա, և՛ կազմվածքը կփչացնեք։

 

Ի դեպ, իսկ թեյը և սո՞ւրճը
Թեյի և սուրճի բացասական կողմը կոֆեինի բարձր պարունակությունն է։ Դրանք ըմպելուց հետո կրկին ջուր խմելու կարիք է լինում, հակառակ դեպքում օրգանիզմն արագ կջրազրկվի։

 

Սուրճ, սև և կանաչ թեյ՝ 4 բալ
Օրական ընդունման առավելագույն նորման՝ 4 բաժակ (200 մլ)։
Կանաչ թեյը հիմնային միջավայր ունի և ավելի օգտակար է, քան` սևը։ Սև թեյի միջավայրը թթվային է, դրանից հետո պետք է անպայման սովորական ջուր խմել: Նույնը կարելի է ասել նաև սուրճի մասին։ Ցանկալի է խմել ոչ խիտ սուրճ։  

 

https://www.kp.ru

 

«ՍԱԼՈՒՏԵՄ» առողջ ապրելակերպի ամսագիր
Պետական գրանցման համար․ 211․200․00969
[email protected]
+(374) 91 64 10 15
+(374) 98 79 15 15

Սկզբնաղբյուր. «Սալուտեմ» առողջ ապրելակերպի ամսագիր, N3
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021
Ինչպես երկար պահպանել ամանորյա ճաշատեսակները. ԱՀԿ. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ինչպես երկար պահպանել ամանորյա ճաշատեսակները. ԱՀԿ. Սալուտեմ ամսագիր №4

Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) սննդամթերքի անվտանգության ստորաբաժանման փորձագետ Պիտեր Բեն Էմբարեկը պատմել է, որ ընդհանրապես, չարժե սննդի մեջ կիրառել կամ մարդկանց...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021
Ինչպես ճիշտ սնվել տոնական օրերին. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ինչպես ճիշտ սնվել տոնական օրերին. Սալուտեմ ամսագիր №4

Գրագետ սնվելու ստորև ներկայացված կանոնները կօգնեն ձեզ տոնական օրերին խուսափել մարսողական խնդիրներից։


Մենք սիրում ենք Ամանորի ավանդական սեղանները ծանրաբեռնել բազմապիսի մսեղենով։ Եվ հաճախ մարդիկ ստիպված են...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021
ՀՀ ԱՆ. Մթերքը պահելու, կերակուր պատրաստելու կանոններ
ՀՀ ԱՆ. Մթերքը պահելու, կերակուր պատրաստելու կանոններ

Տոնական օրերին սննդային թունավորումներից զերծ մնալու համար  հարկավոր է...

Ածխաջրերը սննդակարգում. armeniamedicalcenter.am
Ածխաջրերը սննդակարգում. armeniamedicalcenter.am

Ածխաջրերը մարդկային օրգանիզմի էներգիայի աղբյուրն են. նրանց ընդամենը 1 գրամին համապատասխանում է 4 կալորիա էներգիա:

Օրգանիզմում ածխաջրերի քայքայման արդյունքում առաջանում է գլյուկոզա, որը խիստ կարևոր է հյուսվածքային...

Ինչպես ընտրել լավ շամպայն. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ինչպես ընտրել լավ շամպայն. Սալուտեմ ամսագիր №4

Որքան էլ հակասական լինի շամպայնի օգտակարության մասին տեղեկատվությունը, այնուամենայնիվ, ամանորյա սեղաններն անհնար է պատկերացնել առանց այս խմիչքի: Ուստի խորհուրդները` ինչպե՞ս ընտրել լավ շամպայն, արժանի են ուշադրության...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021
Գինին` աշխարհի ամենաքաղաքակիրթ հաճույք. Սալուտեմ ամսագիր №4
Գինին` աշխարհի ամենաքաղաքակիրթ հաճույք. Սալուտեմ ամսագիր №4

21-րդ դարում մասնագետներն այն կարծիքին են, որ մարդը չափավոր քանակով գինի խմելով՝ կամրապնդի իր օրգանիզմը։
Հիշեցնենք, որ ցանկացած սպիրտային ըմպելիք օրգանիզմի համար օգտակար է միայն չափավոր քանակով...

Սալուտեմ 4.2021
Ամանորի սեղան երեխաների համար. ինչպես կերակրել փոքրիկին տոնական օրերին. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ամանորի սեղան երեխաների համար. ինչպես կերակրել փոքրիկին տոնական օրերին. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորի գիշերը տարվա ամենակախարդական գիշերն է՝ հատկապես երեխաների համար. նվերներ Ձմեռ պապից, անզուսպ ուրախություն և անհամար քաղցրավենիք: Իսկ որպեսզի քաղցրավենիքի առատությունը չանդրադառնա երեխաների առողջության վրա...

Երեխայի սնուցումը Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021
Մրգային չրեր. ամառային էներգիա ամբողջ տարին. Սալուտեմ ամսագիր №4
Մրգային չրեր. ամառային էներգիա ամբողջ տարին. Սալուտեմ ամսագիր №4

Չրերը վաղուց արդեն դարձել են մեր սննդի անբանժան մասը, սիրված քաղցրավենիք։ Հատուկ տեխնոլոգիաներով պատրաստված ջրազրկված այս պտուղները լայն կիրառում ունեն սննդի մեջ թե՛ որպես հրաշալի այլընտրանք, թե՛ որպես առանձին ուտեստ...

Սալուտեմ 4.2021
Սնունդն ու ծերացումը. urolog.am
Սնունդն ու ծերացումը. urolog.am

Տարիքի առաջացման հետ մեկտեղ, փոխվում են տղամարդու սննդի կարիքներն ու կալորիաների այրումը։ Ուստի անհրաժեշտ է իմանալ յուրաքանչյուր տարիքի համար սննդի տեսակի, կարևորության, վտանգավորության, քանակության...

Ծերություև և երկարակեցություն
Ծիրանը ժողովրդական բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում
Ծիրանը ժողովրդական բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում

Բոլորիս հայտնի է արևահամ այս պտուղը։ Նուրբ և հյութալի պտղամիսը, թավշյա կեղևը ոչ մեկին անտարբեր չի թողնում։
Հայաստանում գեթ մեկ անգամ եղած ճանապարհորդները, ովքեր հնարավորություն են ունեցել փորձելու...

Սալուտեմ 2.2021
Հանքային ջրեր. Սալուտեմ ամսագիր №2
Հանքային ջրեր. Սալուտեմ ամսագիր №2

Հանքային ջրերի մասին հիշատակումներ կան դեռևս մ.թ.ա. XV դարի հնդկական Վեդաներում։ Մարդիկ հնուց հանքային ջրերն օգտագործում էին հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման համար։ Հանքային ջրերի արդյունավետության...

Սալուտեմ 2.2021
Սերկևիլը ժողովրդական բժշկության մեջ. Սալուտեմ ամսագիր № 1
Սերկևիլը ժողովրդական բժշկության մեջ. Սալուտեմ ամսագիր № 1

Սերկևիլի պտուղները, տերևները և սերմերը վաղուց օգտագործում են բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում: Թարմ վիճակում սերկևիլի պտուղները հաճախ ունենում են թթու և տտիպ համ: Սովորաբար պտուղներն օգտագործում են...

Սալուտեմ 1.2021
Տղամարդու առողջության օգտակար սննդամթերքներ. urolog.am
Տղամարդու առողջության օգտակար սննդամթերքներ. urolog.am

Սպանախ
Սպանախը նպաստում է տեստոստերոնի մակարդակի բարձրացմանը, և ֆոլաթթվի հարուստ աղբյուր է...

Առողջ տղամարդ

Notice: Undefined index: HTTP_X_FORWARDED_FOR in /sites/med-practic.com/classes/flud_class.php on line 33

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ