Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սնունդը և առողջությունը

Սերկևիլը ժողովրդական բժշկության մեջ. Սալուտեմ ամսագիր № 1

Սերկևիլը ժողովրդական բժշկության մեջ. Սալուտեմ ամսագիր № 1

Սերկևիլի պտուղները, տերևները և սերմերը վաղուց օգտագործում են բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում: Թարմ վիճակում սերկևիլի պտուղները հաճախ ունենում են թթու և տտիպ համ: Սովորաբար պտուղներն օգտագործում են խորոված կամ եփած վիճակում: Այն ավելացնում են նաև տարբեր կերակրատեսակների մեջ, պատրաստում են ջեմ, մուրաբա, մարմելադներ:
Ժողովրդական բժշկության մեջ օգտագործում են սերկևիլի պտուղները, սերմերը, տերևները և ծառի կեղևը:


Տերևները հավաքում են հունիս-հուլիս ամիսներին, չորացնում են լավ օդափոխվող տարածքներում: Տերևները փռում են բարակ շերտով և հաճախակի խառնում: Չորացրած տերևները պահում են թղթե պարկերում մինչև 1 տարի: Հասած պտուղները պահում են սառը շինություններում մինչև կես տարի, իսկ չորացրած վիճակում` մինչև 1 տարի: Սերկևիլի սերմերը չորացնում են էլեկտրական չորանոցում, 50C˚-ում: Ծառի կեղևը կտրում են ուշ աշնանը և չորացնում 40-50C˚-ում: Չորացրած կեղևը պահում են մինչև 2 տարի:

 

Սերկևիլ


Կազմը եվ հատկությունները


Սերկևիլը հարուստ է ասկորբինաթթվով, ռեթինոլով, տոկոֆերոլով, երկաթով, մանգանով, նատրիումով, կալիումով, կալցիումով, պեկտինով, օրգանական թթուներով, ճարպերով, ածխաջրերով, սպիտակուցներով: Ցուցաբերում է թույլ լուծողական, պատող, խորխաբեր, հանգստացնող, լեղամուղ և միզամուղ ազդեցություն:


ժողովրդական բժշկության մեջ սերկևիլի հիմքի վրա պատրաստված դեղերն օգտագործում են հազի, բրոնխիտի, տրախեիտի, ասթմայի, տուբերկուլոզի, արյունախխման, փխսման, կոլիտի, դիզենտերիայի, փորլուծի և փորկապի, թութքի, սրտանոթային հիվանդությունների, այտուցների, սակավարյունության, իմունիտետի անկման, կանանց հիվանդությունների և արգանդային արյունահոսությունների, աչքերի հիվանդությունների, պարոդոնտոզի և բերանի խոռոչի հիվանդությունների, այրվածքների և վերքերի ռադիոնուկլեիդներով ախտահարման ժամանակ:

 

Սերկևիլ


Բաղադրատոմսեր


Թուրմ` ստամոքս-աղիքային համակարգի աշխատանքի կարգավորման համար
5 գ չորացրած տերևներ և 300 մլ եռման ջուր: Տերևների վրա ավելացնում են եռման ջուրը և թրմում 1 ժամ: Ստացված թուրմը քամում են և խմում յուրաքանչյուր ուտելուց առաջ, 2 ճաշի գդալ: Թուրմը պահում են սառնարանում 3 օր: Խմում են 10 օր:


Թուրմ` աղեցավերի և փորկապության դեմ


1 թ. գ. չորացրած տերևներ և 300 մլ եռման ջուր: Թերմոսում տեղավորում են չորացրած տերևները և ավելացնում եռման ջուր: Թրմում են 40 րոպե: Քամում են և ստացված թուրմը բաժանում 2 մասի: Խմում են օրվա ընթացքում 2 անգամ:

 

Սերկևիլ


Թուրմ` այտուցների դեմ


2 հատ սերկևիլի պտուղ և 2 բաժակ եռման ջուր: Պտուղները կտրատում են կտորների և ավելացնում եռման ջուրը: Թողնում են թրմվի 1-1,5 ժամ: Ստացված թուրմից խմում են 1/2 բաժակ, օրը 3-4 անգամ, ուտելուց առաջ: Սովորաբար, երրորդ օրը զգացվում է թեթևություն:


Թուրմ` արյան ճնշումը կարգավորելու համար


100 գ չորացրած տերևներ և 100 մլ օղի: Օղին ավելացնում են տերևների վրա և թրմում 7 օր` մութ տեղում: Պատրաստի թուրմը խմում են օրը 2 անգամ: Յուրաքանչյուր անգամ խմելուց` 20 կաթիլ թուրմից ավելացնում են 100 մլ ջրին:


Թուրմ` այրվածքների բուժման համար


50 գ չորացրած սերմեր և 1 լ սառը ջուր: Սերմերի վրա ավելացնում են սառը ջուրն և թողնում 3 ժամ:
Ստացված լորձնային հեղուկով կատարում են այրվածքի կոմպրեսներ, օրը 2-3 անգամ: Թուրմը պահում են սառնարանում` մինչև 7 օր:

 

Սերկևիլ


Եփուկ` այտուցների դեմ


2 հատ պտուղ և 600 մլ եռման ջուր: Պտուղները կտրատում են կտորների, ավելացնում են եռման ջուրը և եփում 10 րոպե` հանդարտ կրակի վրա: Ապա թողնում են 30 րոպե հանդարտվի և ստացված եփուկը քամում են: Խմում են յուրաքանչյուր ուտելուց 20 րոպե առաջ, կես բաժակ: Եփուկի վերջին ընդունումը պետք է լինի երեկոյան ժամը 7-ից ոչ ուշ: Եփուկը խմում են 3-4 օր:


Եփուկ` շնչուղիների հիվանդությունների բուժման համար


1 թեյի գդալ չորացրած սերմեր և 200 մլ ջուր: Սերմերը լցնում են ջրի մեջ և եռացնում 3-4 րոպե, ապա հովացնում են և քամում:
Խմում են օրը 3-4 անգամ, 1/2 բաժակ հազի, բրոնխիտի, բրոնխիալ ասթմայի և տրախեիտի ժամանակ: Անգինայի դեպքում կատարում են ողողումներ օրը 3-4 անգամ` նախօրոք եփուկի վրա ավելացնելով գոլ ջուր:


Եփուկ` պարոդոնտոզի դեմ


1 թ. գ. մանրացրած կեղև և 300 մլ ջուր: Ջուրը ավելացնում են կեղևի վրա և եփում հանդարտ կրակի վրա` 15 րոպե: Եփուկը հովացնում են և քամում: Ողողում են բերանի խոռոչը` օրը 3-4 անգամ:

 

Սերկևիլ


Օշարակ` սակավարյունության դեմ


1 կգ սերկևիլի թարմ պտուղներ և 1 լ ջուր: Պտուղները լվանում են, կտրատում և եփում` 15 րոպե, փափկելու համար: Ապա ճզմում են մաղի վրա և եփում` մինչև պնդանալը: Ուտում են պատրաստի օշարակն` օրը 2-3 անգամ, սնվելու միջակայքերում:


Միջոց` ճարպոտ մազերի համար


30 գ սերմեր և 1 բաժակ ջուր: Ջուրն ավելացնում են սերմերի վրա և թողնում 1 ժամ, ապա հանդարտ կրակի վրա հասցնում են եռման ջերմաստիճանի ու քամում: Ստացված եփուկը տաք վիճակում քսում են մազերին: Թողնում են եփուկը մազերի վրա չորանա և լվանում են տաք ջրով: Եփուկը մազերի համար օգտագործում են մեկ շաբաթ: Պատրաստի եփուկը պահում են սառնարանում:

 

Եփուկը վերացնում է նաև թեփը, դանդաղեցնում մազերի վաղ սպիտակելը:

 

Սերկևիլ


Այլ կիրառություններ


Արգանդային արյունահոսությունների ժամանակ օրը 2-3 անգամ խմում են սև թեյ` սերկևիլի կտորներով:
Առատ դաշտանի դեպքում օգտագործում են 1/2 թ. գ. չորացրած սերմեր օրը 3-4 անգամ, ուտելու միջակայքերում:
Սերկևիլի թարմ հյութն օգտագործում են լնդերի բորբոքման և թութքի դեպքում:


Տերևների եփուկով բուժում են մաշկի ախտահարումները, բացի բաց վերքերից:


Սերկևիլը մաշկի վրա ունի թարմացնող, հակաբորբոքային, երիտասարդացնող, սնուցող և փափկացնող ազդեցություն: Դրա համար վերցնում են 2 սերկևիլ, 20%-ոց սպիրտ կամ օղի և վարդաջուր: Սերկևիլի կտրատած պտուղները թրմում են 14 օր, ապա քամում են, ավելացնում 1:1 վարդաջուր: Ստացված լոսյոնն օգտագործում են օրը 2 անգամ: Սերկևիլի հյութն օգտագործում են նաև մաշկային պիգմենտները վերացնելու նպատակով:

 

Սերկևիլ


Հակացուցումները


Սերկևիլը հակացուցված է հղի կանանց և կերակրող մայրերին, պլևրիտի, ստամոքսի և 12-մատնյա աղիքի խոցի, անհատական անընդունելիության դեպքում: Սերկևիլի չափազանց շատ օգտագործումն առաջացնում է փորկապություն: Սերկևիլի թարմ սերմերը ստամոքսում անջատում են կապտաթթու, այդ պատճառով արգելվում է թարմ վիճակում օգտագործել: Արգելվում է օգտագործել օրական 100 մլ-ից ավելի թարմ հյութ` ստամոքսա-աղիքային համակարգի խանգարումներից խուսափելու նպատակով:


Եկատերինա Դոնեցկայա


«Դեղաբույսերը` կենցաղում, բժշկության մեջ, կոսմետիկայում»

 

«ՍԱԼՈՒՏԵՄ» առողջ ապրելակերպի ամսագիր
Պետական գրանցման համար․ 211․200․00969
[email protected]
+(374) 91 64 10 15
+(374) 98 79 15 15

Սկզբնաղբյուր. «Սալուտեմ» առողջ ապրելակերպի ամսագիր, N1
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Ծիրանը ժողովրդական բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում
Ծիրանը ժողովրդական բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում

Բոլորիս հայտնի է արևահամ այս պտուղը։ Նուրբ և հյութալի պտղամիսը, թավշյա կեղևը ոչ մեկին անտարբեր չի թողնում։
Հայաստանում գեթ մեկ անգամ եղած ճանապարհորդները, ովքեր հնարավորություն են ունեցել փորձելու...

Սալուտեմ 2.2021
Հանքային ջրեր. Սալուտեմ ամսագիր №2
Հանքային ջրեր. Սալուտեմ ամսագիր №2

Հանքային ջրերի մասին հիշատակումներ կան դեռևս մ.թ.ա. XV դարի հնդկական Վեդաներում։ Մարդիկ հնուց հանքային ջրերն օգտագործում էին հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման համար։ Հանքային ջրերի արդյունավետության...

Սալուտեմ 2.2021
Տղամարդու առողջության օգտակար սննդամթերքներ. urolog.am
Տղամարդու առողջության օգտակար սննդամթերքներ. urolog.am

Սպանախ
Սպանախը նպաստում է տեստոստերոնի մակարդակի բարձրացմանը, և ֆոլաթթվի հարուստ աղբյուր է...

Առողջ տղամարդ
13 մթերք առողջ ստամոքսի համար.
13 մթերք առողջ ստամոքսի համար.

Ստամոքսը զգայուն օրգան է ու համապատասխան մոտեցում է պահանջում: Ուտելուց հետո ստամոքսում ծանրության զգացումն արդեն իսկ մարսողության խնդրի արտահայտություն է: Աղեստամոքսային համակարգի հիվանդությունները...

Ինչպե՞ս առողջ սնվել աշխատավայրում (How to eat healthy at work). urolog.am
Ինչպե՞ս առողջ սնվել աշխատավայրում (How to eat healthy at work). urolog.am

Առողջ սնունդը չի վերաբերում միայն նախաճաշին, ճաշին կամ ընթրիքին: Մարդիկ հաճախ նախընտրում են օրվա ընթացքում մի քանի անգամ սնվել թեթև ուտելիքով կամ խորտիկներով: Իսկ այդպիսի նախուտեստները կարող են օգնել...

Մթերքների պահպանման ժամկետները.
Մթերքների պահպանման ժամկետները.

Ստորև ներկայացվում է տարբեր մթերքների պահպանման ժամկետները...

Հյութ, որը կօգնի ազատվել ծնկի և հոդերի ցավից
Հյութ, որը կօգնի ազատվել ծնկի և հոդերի ցավից

Ծնկների և հոդերի ցավերն առավել տարածված են 50 տարեկանն անց անձանց շրջանում և կարող են էապես ազդել կյանքի որակի վրա։ Բորբոքման և ցավի դեմ պայքարելու բնական միջոցներ շատ կան։ Առաջարկվող միջոցը...

Վնասվածքաբանություն և օրթոպեդիա
Ինչպիսի՞ ըմպելիքներ է սիրում կամ չի սիրում սիրտը. armeniamedicalcenter.am
Ինչպիսի՞ ըմպելիքներ է սիրում կամ չի սիրում սիրտը. armeniamedicalcenter.am

Սիրտը կարող է ոչ միայն սիրել, այլ նաև՝ տառապել: Փորձենք պարզել, թե ինչպիսի ըմպելիքներ են օգտակար կամ վնասակար սրտի համար...

Մթերքներ, որոնք օգնում են ազատվել ավելորդ քաշից
Մթերքներ, որոնք օգնում են ազատվել ավելորդ քաշից

Ավելորդ քաշից ազատվելու համար ամենաարդյունավետ ձևը յուրաքանչյուր օր հստակ մրգեր և բանջարեղեն օգտագործելն է: Հարվարդի համալսարանի գիտնականների համոզմամբ՝ դրանք առնվազն օգնում են չգիրանալ` անգամ կալորիաների քանակի...

Ո“ր մթերքները կարելի է սառեցնել, որոնք` ոչ
Ո“ր մթերքները կարելի է սառեցնել, որոնք` ոչ

Դեռ մեկ հարյուրամյակ առաջ մարդիկ ստիպված էին ուտել միայն սեզոնային մրգեր ու բանջարեղեններ, բայց այն պահից, ինչ հայտվեցին սառնարաններն ու սառցախցիկները, սննդակարգը կարելի է բազմազան դարձնել մշտապես...

Կարմիր սոխի օգտակար հատկությունները
Կարմիր սոխի օգտակար հատկությունները

Սոխի այս տեսակն առողջության համար բազմաթիվ առավելություններ ունի: Առաջինը, որ պետք է իմանալ, միշտ հում վիճակում ուտելն է: Բարձր ջերմաստիճանը նվազեցնում է նրա առավելությունները...

Ավոկադոյի օգտակարությունը. urolog.am
Ավոկադոյի օգտակարությունը. urolog.am

Ավոկադոյի պտուղները հարուստ են վիտամիններով և կարևոր հանքային նյութերով։ Անգելրեն այն կոչվում է alligator pear (կոկորդիլոս տանձ)։ Ավոկադոն մարմնի և օրգանիզմի երիտասարդության և առողջության աննկարագրելի աղբյուր է...

Ձեթերի տեսակները և նրանց առանձնահատկությունները
Ձեթերի տեսակները և նրանց առանձնահատկությունները

Ձեթերի օգուտն անգնահատելի է, ու շատերը գիտեն դրա մասին: Սակայն ոչ բոլորը գիտեն դրանցից յուրաքանչյուրի բուժիչ հատկության մասին: Յուրաքանչյուր ձեթ իր առանձնահատկություններն ունի ու անկրկնելի բաղադրությունը: Ձեթերի բաղադրության ճարպերն...

Միջոցներ, որոնք կարող են օգնել ցավազրկողների նման
Միջոցներ, որոնք կարող են օգնել ցավազրկողների նման

Օգտագործվող սննդի որակը շատ կարևոր է առողջության համար։ Fithacker.ru-ն գրում է, որ մի խումբ մթերքներ կարող են ցավազրկող ազդեցություն ունենալ օրգանիզմի վրա...

Ցավ Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ