Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սնունդը և առողջությունը

Սերկևիլը ժողովրդական բժշկության մեջ. Սալուտեմ ամսագիր № 1

Սերկևիլը ժողովրդական բժշկության մեջ. Սալուտեմ ամսագիր № 1

Սերկևիլի պտուղները, տերևները և սերմերը վաղուց օգտագործում են բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում: Թարմ վիճակում սերկևիլի պտուղները հաճախ ունենում են թթու և տտիպ համ: Սովորաբար պտուղներն օգտագործում են խորոված կամ եփած վիճակում: Այն ավելացնում են նաև տարբեր կերակրատեսակների մեջ, պատրաստում են ջեմ, մուրաբա, մարմելադներ:
Ժողովրդական բժշկության մեջ օգտագործում են սերկևիլի պտուղները, սերմերը, տերևները և ծառի կեղևը:


Տերևները հավաքում են հունիս-հուլիս ամիսներին, չորացնում են լավ օդափոխվող տարածքներում: Տերևները փռում են բարակ շերտով և հաճախակի խառնում: Չորացրած տերևները պահում են թղթե պարկերում մինչև 1 տարի: Հասած պտուղները պահում են սառը շինություններում մինչև կես տարի, իսկ չորացրած վիճակում` մինչև 1 տարի: Սերկևիլի սերմերը չորացնում են էլեկտրական չորանոցում, 50C˚-ում: Ծառի կեղևը կտրում են ուշ աշնանը և չորացնում 40-50C˚-ում: Չորացրած կեղևը պահում են մինչև 2 տարի:

 

Սերկևիլ


Կազմը եվ հատկությունները


Սերկևիլը հարուստ է ասկորբինաթթվով, ռեթինոլով, տոկոֆերոլով, երկաթով, մանգանով, նատրիումով, կալիումով, կալցիումով, պեկտինով, օրգանական թթուներով, ճարպերով, ածխաջրերով, սպիտակուցներով: Ցուցաբերում է թույլ լուծողական, պատող, խորխաբեր, հանգստացնող, լեղամուղ և միզամուղ ազդեցություն:


ժողովրդական բժշկության մեջ սերկևիլի հիմքի վրա պատրաստված դեղերն օգտագործում են հազի, բրոնխիտի, տրախեիտի, ասթմայի, տուբերկուլոզի, արյունախխման, փխսման, կոլիտի, դիզենտերիայի, փորլուծի և փորկապի, թութքի, սրտանոթային հիվանդությունների, այտուցների, սակավարյունության, իմունիտետի անկման, կանանց հիվանդությունների և արգանդային արյունահոսությունների, աչքերի հիվանդությունների, պարոդոնտոզի և բերանի խոռոչի հիվանդությունների, այրվածքների և վերքերի ռադիոնուկլեիդներով ախտահարման ժամանակ:

 

Սերկևիլ


Բաղադրատոմսեր


Թուրմ` ստամոքս-աղիքային համակարգի աշխատանքի կարգավորման համար
5 գ չորացրած տերևներ և 300 մլ եռման ջուր: Տերևների վրա ավելացնում են եռման ջուրը և թրմում 1 ժամ: Ստացված թուրմը քամում են և խմում յուրաքանչյուր ուտելուց առաջ, 2 ճաշի գդալ: Թուրմը պահում են սառնարանում 3 օր: Խմում են 10 օր:


Թուրմ` աղեցավերի և փորկապության դեմ


1 թ. գ. չորացրած տերևներ և 300 մլ եռման ջուր: Թերմոսում տեղավորում են չորացրած տերևները և ավելացնում եռման ջուր: Թրմում են 40 րոպե: Քամում են և ստացված թուրմը բաժանում 2 մասի: Խմում են օրվա ընթացքում 2 անգամ:

 

Սերկևիլ


Թուրմ` այտուցների դեմ


2 հատ սերկևիլի պտուղ և 2 բաժակ եռման ջուր: Պտուղները կտրատում են կտորների և ավելացնում եռման ջուրը: Թողնում են թրմվի 1-1,5 ժամ: Ստացված թուրմից խմում են 1/2 բաժակ, օրը 3-4 անգամ, ուտելուց առաջ: Սովորաբար, երրորդ օրը զգացվում է թեթևություն:


Թուրմ` արյան ճնշումը կարգավորելու համար


100 գ չորացրած տերևներ և 100 մլ օղի: Օղին ավելացնում են տերևների վրա և թրմում 7 օր` մութ տեղում: Պատրաստի թուրմը խմում են օրը 2 անգամ: Յուրաքանչյուր անգամ խմելուց` 20 կաթիլ թուրմից ավելացնում են 100 մլ ջրին:


Թուրմ` այրվածքների բուժման համար


50 գ չորացրած սերմեր և 1 լ սառը ջուր: Սերմերի վրա ավելացնում են սառը ջուրն և թողնում 3 ժամ:
Ստացված լորձնային հեղուկով կատարում են այրվածքի կոմպրեսներ, օրը 2-3 անգամ: Թուրմը պահում են սառնարանում` մինչև 7 օր:

 

Սերկևիլ


Եփուկ` այտուցների դեմ


2 հատ պտուղ և 600 մլ եռման ջուր: Պտուղները կտրատում են կտորների, ավելացնում են եռման ջուրը և եփում 10 րոպե` հանդարտ կրակի վրա: Ապա թողնում են 30 րոպե հանդարտվի և ստացված եփուկը քամում են: Խմում են յուրաքանչյուր ուտելուց 20 րոպե առաջ, կես բաժակ: Եփուկի վերջին ընդունումը պետք է լինի երեկոյան ժամը 7-ից ոչ ուշ: Եփուկը խմում են 3-4 օր:


Եփուկ` շնչուղիների հիվանդությունների բուժման համար


1 թեյի գդալ չորացրած սերմեր և 200 մլ ջուր: Սերմերը լցնում են ջրի մեջ և եռացնում 3-4 րոպե, ապա հովացնում են և քամում:
Խմում են օրը 3-4 անգամ, 1/2 բաժակ հազի, բրոնխիտի, բրոնխիալ ասթմայի և տրախեիտի ժամանակ: Անգինայի դեպքում կատարում են ողողումներ օրը 3-4 անգամ` նախօրոք եփուկի վրա ավելացնելով գոլ ջուր:


Եփուկ` պարոդոնտոզի դեմ


1 թ. գ. մանրացրած կեղև և 300 մլ ջուր: Ջուրը ավելացնում են կեղևի վրա և եփում հանդարտ կրակի վրա` 15 րոպե: Եփուկը հովացնում են և քամում: Ողողում են բերանի խոռոչը` օրը 3-4 անգամ:

 

Սերկևիլ


Օշարակ` սակավարյունության դեմ


1 կգ սերկևիլի թարմ պտուղներ և 1 լ ջուր: Պտուղները լվանում են, կտրատում և եփում` 15 րոպե, փափկելու համար: Ապա ճզմում են մաղի վրա և եփում` մինչև պնդանալը: Ուտում են պատրաստի օշարակն` օրը 2-3 անգամ, սնվելու միջակայքերում:


Միջոց` ճարպոտ մազերի համար


30 գ սերմեր և 1 բաժակ ջուր: Ջուրն ավելացնում են սերմերի վրա և թողնում 1 ժամ, ապա հանդարտ կրակի վրա հասցնում են եռման ջերմաստիճանի ու քամում: Ստացված եփուկը տաք վիճակում քսում են մազերին: Թողնում են եփուկը մազերի վրա չորանա և լվանում են տաք ջրով: Եփուկը մազերի համար օգտագործում են մեկ շաբաթ: Պատրաստի եփուկը պահում են սառնարանում:

 

Եփուկը վերացնում է նաև թեփը, դանդաղեցնում մազերի վաղ սպիտակելը:

 

Սերկևիլ


Այլ կիրառություններ


Արգանդային արյունահոսությունների ժամանակ օրը 2-3 անգամ խմում են սև թեյ` սերկևիլի կտորներով:
Առատ դաշտանի դեպքում օգտագործում են 1/2 թ. գ. չորացրած սերմեր օրը 3-4 անգամ, ուտելու միջակայքերում:
Սերկևիլի թարմ հյութն օգտագործում են լնդերի բորբոքման և թութքի դեպքում:


Տերևների եփուկով բուժում են մաշկի ախտահարումները, բացի բաց վերքերից:


Սերկևիլը մաշկի վրա ունի թարմացնող, հակաբորբոքային, երիտասարդացնող, սնուցող և փափկացնող ազդեցություն: Դրա համար վերցնում են 2 սերկևիլ, 20%-ոց սպիրտ կամ օղի և վարդաջուր: Սերկևիլի կտրատած պտուղները թրմում են 14 օր, ապա քամում են, ավելացնում 1:1 վարդաջուր: Ստացված լոսյոնն օգտագործում են օրը 2 անգամ: Սերկևիլի հյութն օգտագործում են նաև մաշկային պիգմենտները վերացնելու նպատակով:

 

Սերկևիլ


Հակացուցումները


Սերկևիլը հակացուցված է հղի կանանց և կերակրող մայրերին, պլևրիտի, ստամոքսի և 12-մատնյա աղիքի խոցի, անհատական անընդունելիության դեպքում: Սերկևիլի չափազանց շատ օգտագործումն առաջացնում է փորկապություն: Սերկևիլի թարմ սերմերը ստամոքսում անջատում են կապտաթթու, այդ պատճառով արգելվում է թարմ վիճակում օգտագործել: Արգելվում է օգտագործել օրական 100 մլ-ից ավելի թարմ հյութ` ստամոքսա-աղիքային համակարգի խանգարումներից խուսափելու նպատակով:


Եկատերինա Դոնեցկայա


«Դեղաբույսերը` կենցաղում, բժշկության մեջ, կոսմետիկայում»

 

«ՍԱԼՈՒՏԵՄ» առողջ ապրելակերպի ամսագիր
Պետական գրանցման համար․ 211․200․00969
[email protected]
+(374) 91 64 10 15
+(374) 98 79 15 15

Սկզբնաղբյուր. «Սալուտեմ» առողջ ապրելակերպի ամսագիր, N1
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am
Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am

Մարդիկ հաճախ պարզապես մոռանում են ջուր խմել, հատկապես դա բնորոշ է տարեցներին և երեխաներին: Սակայն ցանկացած տարիքում անհրաժեշտ է հիշել ջրի լրացուցիչ ծախսի մասին...

ՀՀ ԱՆ. Խուսափե՛ք տրանսճարպերից
ՀՀ ԱՆ. Խուսափե՛ք տրանսճարպերից

Տրանսճարպերի չարաշահումը`...

Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Մրգերը և հատապտուղները պարունակում են առողջության համար շատ կարևոր վիտամիններ, միկրոէլեմենտներ, բջջանք: Շաքար պարունակող որոշ մրգեր կարգավորում են արյան ճնշումը...

Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am
Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am

Ուտելու հոգեբանությունը կիրառական հոգեբանություն է, որն օգտագործվում է` հասկանալու մարդու սննդի ընտրության և ուտելու վարքագիծը...

ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը
ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը

Եթե Դուք ունեք սննդային ալերգիա, Ձեր իմուն համակարգը գերզգայուն է տվյալ սննդի նկատմամբ: Դրա պատճառը իմունոգլոբուլին E-ն է (IgE), որը բարձր քանակով հանդիպում է ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ...

Ալերգոլոգիա
ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին
ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին

Դժվարամարս կամ ոչ համատեղելի մթերքը չարաշահելու արդյունքում տոնական օրերին հաճախ արձանագրվում են սննդային թունավորումներ և մարսողական համակարգի տարբեր բնույթի խանգարումներ: Նմանատիպ խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետները...

Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am

Միզապարկի քարերի  առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...

Միզային համակարգ Սննդակարգեր
Գինին և առողջությունը
Գինին և առողջությունը

Գինու օգտակար հատկությունները գաղտնիք չեն մարդկանց արդեն դարեր ի վեր: Սակայն, որպեսզի այն իրապես նպաստի առողջության պահպանմանը, անհրաժեշտ է ինքնագիտակցում և չափավորության զգացողություն...

Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am
Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am

Օրգանիզմի համար մեծ է ջրի դերը: Մարդն ավելի հեշտ դիմանում է քաղցին (մոտավորապես 30-45 օր), քան ջրի պակասին: Առանց ջրի օրգանիզմը չի կարող գոյատևել անգամ 5 օր, քանի որ ջուրը կյանքի հիմքն է և կազմում է օրգանիզմի 2/3-ը...

Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am
Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am

Քովիդ վարակը հաղթահարելու համար անհրաժեշտ է բարձրացնել օրգանիզմի դիմադրողականությունը: Դրան նպաստում է առողջ սնունդը: Բացի այդ, կան որոշ մթերքներ, որոնք ավելի` քան մյուսները, դրական ազդեցություն են ունենում...

Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am
Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am

Հղիների սննդի հետ բազում միֆեր են կապված: Երբեմն դրանք տարօրինակ արգելքներ են՝ կծու, սնկով կերակուրներ, մթերքների որոշակի գույներ և այլն...

Հղիություն, ծննդաբերություն
Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am
Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am

Գիտնականներն ապացուցել են, որ շաքարը նպաստում է վաղաժամ ծերացմանը:  Պրոֆեսոր Դեվիդ Հաննը համեմատել է շաքար շատ և քիչ օգտագործող մարդկանց դիմագծերը և սենսացիոն եզրակացության եկել: Գիտնականը նկատել է, որ նույն տարիքի...

Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com
Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com

Հավանաբար, շատերն են լսել առանձնացված սնուցման մասին, սակայն ըստ անվանման, այնքան էլ պարզ չէ, թե ի՞նչը` ինչի՞ց պետք է առանձնացնել, իսկ կարևորը՝ ինչո՞ւ: Առանձին սնուցման փիլիսոփայությունն այն է...

Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am
Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am

Ուտելը մարդու կյանքի կարևոր բաղադրիչներից է։ Պարզվում է, որ ոչ միայն սնննդի տեսակը, այլև այն ընդունելու ժամանակը ունի տարբեր ազդեցություններ մարդու ուղեղի վրա: Ապացուցված է, որ ուտելու անկանոն ժամերը նպաստում են...

Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ