Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սնունդը և առողջությունը

Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am

Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ. oncology.am

Ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղին հաճախ նախորդում է քրոնիկական պանկրեատիտը կամ մարսողական համակարգի այլ հիվանդությունները: Եվ այս ախտաբանության ռիսկի գործոններից մեկը սխալ սնուցումն է՝ շատ ուտելը, արագ սննդի, ճարպային, սուր համեմված, տապակած սննդի չարաշահումը, սննդակարգի ռեժիմին չհետևելը և այլն:

Սննդակարգը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի բուժման շատ կարևոր բաղկացուցիչ մաս է կազմում:

Այս հիվանդության ժամանակ սնուցումը պետք է բավարարի մի քանի պայմանների.

  • ենթաստամոքսային գեղձի համար պետք է լինի առավելագույն խնայող,
  • օրգանիզմը լիարժեք ապահովի անհրաժեշտ սննդանյութերով,
  • աջակցի օրգանիզմին բուժման ընթացքում:


Հիվանդի սնունդը պետք է պարունակի բավարար քանակությամբ սպիտակուցներ, վիտամիններ և միկրոտարրեր, իսկ ճարպերը և ածխաջրերը պետք է սահմանափակել:

Փոփոխությունները պետք է վերաբերվեն ո՛չ միայն ճաշատեսակներին, այլ նաև սնուցման ռեժիմին և սննդի պատրաստման եղանակներին: Պետք է սնվել հաճախակի՝ օրական 5-6 անգամ, չափաբաժինները պետք է մեծ չլինեն, չի կարելի շատ ուտել:  Սնունդը պետք է ընդունել տաք վիճակում: Սննդի մարսողությունը բարելավելու համար բժիշկը կարող է ֆերմենտային պատրաստուկներ նշանակի:

Ճաշատեսակները հիմնականում պետք է պատրաստել գոլորշու վրա, կարելի է նաև մթերքները եփել կամ դրանք պատրաստել ջեռոցում այնպես, որ կեղևներ չառաջանան:

Ի՞նչ է արգելված ուտել ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ

Առաջին հերթին դա ճարպային սնունդն է՝ ճարպոտ միսը, թռչնեղենը և ձկնեղենը, ենթամթերքը, պաշտետները, ձկնկիթը, պահածոները, ճարպի բարձր պարունակությամբ կաթնամթերքը (սերուցքային կարագը, ճարպային կաթը, կաթնաշոռը, թթվասերը, սերուցքը): Պետք է հրաժարվել սուր, մարինացված և աղի մթերքներից, պանրի սուր տեսակներից, երշիկեղենից, մայոնեզից, խոշոր ձվերից: Պետք է բացառել սուր համեմունքները, ծովաբողկը, կետչուպը, դարչինը: Այսպիսի սնունդը մեծ ծանրաբեռնվածություն է ենթաստամոքսային գեղձի համար, և դրա մարսողության համար գեղձը ստիպված ավելացնում է ֆերմենտների արտադրությունը:

Ենթաստամոքսային գեղձի ուռուցքի ժամանակ, որպես կանոն, խանգարված է էնդոկրին ֆունկցիան և, հետևաբար, ինսուլինի արտադրությունը նվազում է: Այդ պատճառով պետք է կրճատել դյուրամարս ածխաջրերի ընդունումը: Դրանց թվին են պատկանում կաթնահունց թխվածքը, հրուշակեղենը, շոկոլադը: Իսկ մեղրը և շաքարը ցանկալի է լիովին բացառել սննդակարգից:

Չի կարելի ուտել սնկեր, այնպիսի բանջարեղեն, որոնք կոպիտ թելիկներ են պարունակում, ինչպիսիք են լոբազգիները, սպիտակ կաղամբը, ճակնդեղը և այլն, ինչպես նաև սոխը և սխտորը: Չի կարելի կիրառել թթու և շատ քաղցր մրգեր և հատապտուղներ:
Կտրականապես արգելված են բոլոր սպիրտային և գազավորված ըմպելիքները: Պետք է հրաժարվել կակաոից, սուրճից, թունդ թեյից:

Ի՞նչ կարելի է ուտել ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ

Հիվանդի սննդակարգի մեջ պետք է մտնեն մսի անյուղ տեսակներ՝ տավարի միս, ճագար, հնդկահավ, հավ (կրծքամիս), այս սնունդն օրգանիզմը կապահովի անհրաժեշտ քանակությամբ սպիտակուցով: Պետք է անպայման ընդունել անյուղ ձուկ, քանի որ, բացի սպիտակուցը, այն պարունակում է նաև այլ նյութեր, որոնք անհրաժեշտ են թուլացած օրգանիզմին:

Պետք է սննդակարգի մեջ ավելացնել բուսական սննդի չափաբաժինը՝ մրգեր, բանջարեղեն, կանաչեղեն, հատապտուղներ: Սրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ վիտամիններ և միկրոտարրեր, որոնք շատ անհրաժեշտ են այս հիվանդության ժամանակ: Բացի այդ, սրանք հարուստ են հակաօքսիդանտներով, որոնք օգնում են օրգանիզմին պայքարել ուռուցքի դեմ:

Պետք է սննդակարգի մեջ ներառել ցածր յուղայնության թթվակաթնային մթերքներ, գերադասելի է ոչ թթու կաթնաշոռ և մածուն:
Կարելի է կիրառել կրուպեղենի բոլոր տեսակները՝ բացառությամբ ցորենի և գարեձավարի: Սակայն շիլաները պետք է պատրաստել ջրի վրա: Ձուն կարելի է ուտել ձվածեղի ձևով, ցանկալի է օգտագործել միայն սպիտակուցը:

Կարելի է խմել մաքրված, չգազավորված ջուր, մասուրի եփուկ, բուսական թեյեր, թույլ սև թեյ: Կարելի է պատրաստել օշարակներ, չորացված և թարմ մրգերով կոմպոտներ, թարմ քամած հյութերը պետք է նոսրացնել ջրով:

Ճաշատեսակների համը բարելավելու համար խորհուրդ է տրվում որպես համեմունք օգտագործել թարմ կամ չորացված խոտաբույսեր:

Շիլաների մեջ կարելի է ավելացնել հատապտուղներ, չրեր, մսային ճաշատեսակները լրացնել մրգային և բանջարեղենային կերակրալցոնով:

Սկզբնաղբյուր. oncology.am
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am
Որքա՞ն ջուր պետք է խմել. armeniamedicalcenter.am

Մարդիկ հաճախ պարզապես մոռանում են ջուր խմել, հատկապես դա բնորոշ է տարեցներին և երեխաներին: Սակայն ցանկացած տարիքում անհրաժեշտ է հիշել ջրի լրացուցիչ ծախսի մասին...

ՀՀ ԱՆ. Խուսափե՛ք տրանսճարպերից
ՀՀ ԱՆ. Խուսափե՛ք տրանսճարպերից

Տրանսճարպերի չարաշահումը`...

Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Մրգերը շաքարային դիաբետի ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Մրգերը և հատապտուղները պարունակում են առողջության համար շատ կարևոր վիտամիններ, միկրոէլեմենտներ, բջջանք: Շաքար պարունակող որոշ մրգեր կարգավորում են արյան ճնշումը...

Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am
Ուտելու հոգեբանությունը. urolog.am

Ուտելու հոգեբանությունը կիրառական հոգեբանություն է, որն օգտագործվում է` հասկանալու մարդու սննդի ընտրության և ուտելու վարքագիծը...

ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը
ԵՊԲՀ. Սննդային ալերգիա. մասնագետի անդրադարձը

Եթե Դուք ունեք սննդային ալերգիա, Ձեր իմուն համակարգը գերզգայուն է տվյալ սննդի նկատմամբ: Դրա պատճառը իմունոգլոբուլին E-ն է (IgE), որը բարձր քանակով հանդիպում է ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ...

Ալերգոլոգիա
ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին
ՀՀ Ան. Ինչպես առողջ սնվել տոնական օրերին

Դժվարամարս կամ ոչ համատեղելի մթերքը չարաշահելու արդյունքում տոնական օրերին հաճախ արձանագրվում են սննդային թունավորումներ և մարսողական համակարգի տարբեր բնույթի խանգարումներ: Նմանատիպ խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետները...

Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am
Սննդակարգը միզապարկի քարերի ժամանակ. հիվանդության կանխարգելումը. armeniamedicalcenter.am

Միզապարկի քարերի  առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...

Միզային համակարգ Սննդակարգեր
Գինին և առողջությունը
Գինին և առողջությունը

Գինու օգտակար հատկությունները գաղտնիք չեն մարդկանց արդեն դարեր ի վեր: Սակայն, որպեսզի այն իրապես նպաստի առողջության պահպանմանը, անհրաժեշտ է ինքնագիտակցում և չափավորության զգացողություն...

Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am
Ինչպիսի՞ ջուր է պետք խմել առողջ լինելու համար. armeniamedicalcenter.am

Օրգանիզմի համար մեծ է ջրի դերը: Մարդն ավելի հեշտ դիմանում է քաղցին (մոտավորապես 30-45 օր), քան ջրի պակասին: Առանց ջրի օրգանիզմը չի կարող գոյատևել անգամ 5 օր, քանի որ ջուրը կյանքի հիմքն է և կազմում է օրգանիզմի 2/3-ը...

Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am
Հակաքովիդային մթերքներ. armeniamedicalcenter.am

Քովիդ վարակը հաղթահարելու համար անհրաժեշտ է բարձրացնել օրգանիզմի դիմադրողականությունը: Դրան նպաստում է առողջ սնունդը: Բացի այդ, կան որոշ մթերքներ, որոնք ավելի` քան մյուսները, դրական ազդեցություն են ունենում...

Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am
Ընպելիքները և սնունդը հղիության ժամանակ. morevmankan.am

Հղիների սննդի հետ բազում միֆեր են կապված: Երբեմն դրանք տարօրինակ արգելքներ են՝ կծու, սնկով կերակուրներ, մթերքների որոշակի գույներ և այլն...

Հղիություն, ծննդաբերություն
Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am
Քաղցրակերության վնասները. armeniamedicalcenter.am

Գիտնականներն ապացուցել են, որ շաքարը նպաստում է վաղաժամ ծերացմանը:  Պրոֆեսոր Դեվիդ Հաննը համեմատել է շաքար շատ և քիչ օգտագործող մարդկանց դիմագծերը և սենսացիոն եզրակացության եկել: Գիտնականը նկատել է, որ նույն տարիքի...

Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com
Առանձնացված սնուցման կարևորությունը. nairimed.com

Հավանաբար, շատերն են լսել առանձնացված սնուցման մասին, սակայն ըստ անվանման, այնքան էլ պարզ չէ, թե ի՞նչը` ինչի՞ց պետք է առանձնացնել, իսկ կարևորը՝ ինչո՞ւ: Առանձին սնուցման փիլիսոփայությունն այն է...

Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am
Ինչպե՞ս է ազդում սնվելու ռիթմը ուղեղի առողջության վրա. urolog.am

Ուտելը մարդու կյանքի կարևոր բաղադրիչներից է։ Պարզվում է, որ ոչ միայն սնննդի տեսակը, այլև այն ընդունելու ժամանակը ունի տարբեր ազդեցություններ մարդու ուղեղի վրա: Ապացուցված է, որ ուտելու անկանոն ժամերը նպաստում են...

Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ