Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սնունդը և առողջությունը

Ո“ր մթերքները կարելի է սառեցնել, որոնք` ոչ

Ո“ր մթերքները կարելի է սառեցնել, որոնք` ոչ

Դեռ մեկ հարյուրամյակ առաջ մարդիկ ստիպված էին ուտել միայն սեզոնային մրգեր ու բանջարեղեններ, բայց այն պահից, ինչ հայտվեցին սառնարաններն ու սառցախցիկները, սննդակարգը կարելի է բազմազան դարձնել մշտապես: Ավելին, հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ձմռանն ու վաղ գարնանն օտագործվող սառեցված մրգերն ու բանջարեղենն ավելի օգտակար են, քան նրանք, որոնք տեսնում ենք սուպերմարկետների դարակներին:

Իհարկե, որպեսզի սառեցված մթերքը չկորցնի իր օգտակարութունը, պետք է իմանալ որոշ առանձնահատկություններ, օրինակ այն, որ դրանք պետք է շատ թարմ լինեն:

Պետք է չմոռանալ նաև, որ կան մթերքներ, որ կարելի է հանգիստ սառեցնել, և կան մթերքներ, որոնք խորհուրդ չի տրվում, ընդհանրապես, սառեցնել:

Եվ այսպես, ո՞ր մթերքներն է կարելի սառեցնել, որոնք` ոչ

Բանջարեղեն: Թարմ բանջարեղենը մաքրում են, լվանում, կտրատում ու սառեցնում չափաբաժիններով` շատ հաճախ թեթև շոգեխաշելուց հետո: Այդ գործընթացն ազդում է բնական ֆերմենտների վրա և սառեցնելուց հետո կարող է փոխվել բանջարեղենի համը, գույնը, որակը: Ճակնդեղը պետք է սառեցնել եփած կամ քերած վիճակում և ձմռանն օգտագործել: Գազարն ու դդումը կարելի է սառեցնել հում կամ եփած, քերած կամ կտրատած` կախված նրանից, թե ինչ ճաշատեսակ եք պատրաստելու: Պղպեղը կտրատում են և սառեցնում հում կամ շոգեխաշած վիճակում: Կարելի է նաև լոլիկ սառեցնել, միայն հարկ է հաշվի առնել, որ այն կարող եք օգտագործել միայն ուտեստներ պատրաստելու համար, քանի որ լոլիկը, սառելով, կորցնում է առաձգականությունը: Նեխուրն ու գլուխ սոխը սառեցնելիս դրանք փափկում են, բայց դա չի խանգարում ուտեստների մեջ օգտագործել: Սմբուկը ևս արժե շոգեխաշել` նախքան սառեցնելը:

Հիշե՛ք, այն բանջարեղենը, որը շատ ջուր է պարունակում (վարունգ, հազար, բողկ) հում վիճակում չի կարելի սառեցնել, փոխարենը` կարելի է սառեցնել պյուրեի տեսքով:

Մրգեր: Խնձորը, տանձը, դեղձը սառեցնելիս խորհուրդ է տրվում դրանց վրա կիտրոնի հյութ ցանել: Ծիրանն ու սալորը կիսեք և նոր միայն սառեցրեք` առանց կորիզների, սակայն օգտագործելիս մի թողեք, որ հալչի. կոմպոտ պատրաստեք կամ խմորի մեջ օգագործեք` սառը վիճակում: Չի կարելի սառեցնել բանանը, սեխը, ցիտրուսային մրգերը (կարելի է սառեցնել դրանց հյութը կամ կեղևը):

 

Հատապտուղներ: Դրանք կարելի է սառեցնել, հետո լցնել տոպրակների մեջ կամ միանգամից լցնել տարաների մեջ: Ոմանք սիրում են սառեցնել մրգերը շաքարի փոշիով կամ շաքարավազով: Ելակը` սառելով, փափկում է, ուստի ավելի լավ է պյուրե պատրաստել: Բալը կարելի է կորիզահան անել, կարելի է նաև թողնել կորիզներով:

 

Կանաչի: Թարմ, լվացրած կանաչին կարելի է առանց կտրատելու դնել սառցախցիկը, կտրատել ու լցնել տարաների մեջ կամ սառցե խորանարդիկներ պատրաստել ու ջուր ավելացնել:


Միս: Սառցախցիկը դնելուց առաջ հարկավոր է միսը չորացնել ու մանրակրկիտ փաթեթավորել` բաժանած նախընտրած մասերի:

Ձուկ, ծովամթերք: Ձուկը ցանկալի է մտցնել աղաջրի մեջ, հետո լցնել տոպրակների մեջ կամ փաթաթել փայլաթիթեղով:

 

Ծովախեցգետինների գլխիկները պետք է հեռացնել:

Թռչնամիս: Այն կարելի է սառեցնել և՛ ամբողջությամբ, և՛ կտրատած:

Արգանակ և ապուրներ: Փորձեք սառեցնելուց առաջ նախապես հեռացնել յուղն ու եփած կարտոֆիլները:

Խմոր և թխվածք: Սառնարանում շատ լավ պահպանվում են խմորի տարբեր տեսակներն ու դրանցով թխված առանց կրեմի խմորեղենները: Հաճախ սառեցնում են բլիթներ (միջուկով կամ առանց), պելմենիներ և այլն:

Կաթնամթերք: Կարագն ու մարգարինը կարելի է հաջողությամբ սառեցնել, պանիրը կարելի է սառեցնել նաև քերած վիճակում, իսկ կաթնաշոռը սառցախցիկում պահել չի կարելի. այն դառնում է ջրալի: Կաթը կարելի է սառեցնել միայն կարճ ժամանակով:

Ընկուզեղենը շատ լավ պահպանվում է սառնարանում:

Ձու: Սառեցնելու համար հարկավոր է առանձնացնել սպիտակուցը դեղնուցից կամ թերևակի հարել այն:

Մակարոն, բրինձ և կարտոֆիլ: Այս մթերքները թարմ վիճակում ավելի համեղ են, բայց երբեմն պետք է սառեցնել:Հիշե՛ք, որ եփած կարտոֆիլի կտորները սառեցնել չի կարելի, այն հնարավոր չէ օգտագործել սննդի մեջ: Իսկ եթե ստիպված եք սառեցնել, ապա պատրաստի կարտոֆիլից պյուրե պատրաստեք: Բրինձն ու մակարոնը սառցախցիկում փոխում են իրենց համը:

Խմիչք. հյութերն ու գինին կարելի է լցնել սառույցի տարաների մեջ և օգտագործել:

Պատրաստի ճաշատեսակներ: Կարելի է սառեցնել թխվածքները, կարկանդակները, բանջարեղենային ուտեստները, կոտլետները և այլն:

Սկզբնաղբյուր. ankakh.com
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021
Ինչպես երկար պահպանել ամանորյա ճաշատեսակները. ԱՀԿ. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ինչպես երկար պահպանել ամանորյա ճաշատեսակները. ԱՀԿ. Սալուտեմ ամսագիր №4

Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) սննդամթերքի անվտանգության ստորաբաժանման փորձագետ Պիտեր Բեն Էմբարեկը պատմել է, որ ընդհանրապես, չարժե սննդի մեջ կիրառել կամ մարդկանց...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021
Ինչպես ճիշտ սնվել տոնական օրերին. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ինչպես ճիշտ սնվել տոնական օրերին. Սալուտեմ ամսագիր №4

Գրագետ սնվելու ստորև ներկայացված կանոնները կօգնեն ձեզ տոնական օրերին խուսափել մարսողական խնդիրներից։


Մենք սիրում ենք Ամանորի ավանդական սեղանները ծանրաբեռնել բազմապիսի մսեղենով։ Եվ հաճախ մարդիկ ստիպված են...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021
ՀՀ ԱՆ. Մթերքը պահելու, կերակուր պատրաստելու կանոններ
ՀՀ ԱՆ. Մթերքը պահելու, կերակուր պատրաստելու կանոններ

Տոնական օրերին սննդային թունավորումներից զերծ մնալու համար  հարկավոր է...

Ածխաջրերը սննդակարգում. armeniamedicalcenter.am
Ածխաջրերը սննդակարգում. armeniamedicalcenter.am

Ածխաջրերը մարդկային օրգանիզմի էներգիայի աղբյուրն են. նրանց ընդամենը 1 գրամին համապատասխանում է 4 կալորիա էներգիա:

Օրգանիզմում ածխաջրերի քայքայման արդյունքում առաջանում է գլյուկոզա, որը խիստ կարևոր է հյուսվածքային...

Ինչպես ընտրել լավ շամպայն. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ինչպես ընտրել լավ շամպայն. Սալուտեմ ամսագիր №4

Որքան էլ հակասական լինի շամպայնի օգտակարության մասին տեղեկատվությունը, այնուամենայնիվ, ամանորյա սեղաններն անհնար է պատկերացնել առանց այս խմիչքի: Ուստի խորհուրդները` ինչպե՞ս ընտրել լավ շամպայն, արժանի են ուշադրության...

Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021
Գինին` աշխարհի ամենաքաղաքակիրթ հաճույք. Սալուտեմ ամսագիր №4
Գինին` աշխարհի ամենաքաղաքակիրթ հաճույք. Սալուտեմ ամսագիր №4

21-րդ դարում մասնագետներն այն կարծիքին են, որ մարդը չափավոր քանակով գինի խմելով՝ կամրապնդի իր օրգանիզմը։
Հիշեցնենք, որ ցանկացած սպիրտային ըմպելիք օրգանիզմի համար օգտակար է միայն չափավոր քանակով...

Սալուտեմ 4.2021
Ամանորի սեղան երեխաների համար. ինչպես կերակրել փոքրիկին տոնական օրերին. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ամանորի սեղան երեխաների համար. ինչպես կերակրել փոքրիկին տոնական օրերին. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորի գիշերը տարվա ամենակախարդական գիշերն է՝ հատկապես երեխաների համար. նվերներ Ձմեռ պապից, անզուսպ ուրախություն և անհամար քաղցրավենիք: Իսկ որպեսզի քաղցրավենիքի առատությունը չանդրադառնա երեխաների առողջության վրա...

Երեխայի սնուցումը Ամեն ինչ տոն օրերի մասին Սալուտեմ 4.2021
Մրգային չրեր. ամառային էներգիա ամբողջ տարին. Սալուտեմ ամսագիր №4
Մրգային չրեր. ամառային էներգիա ամբողջ տարին. Սալուտեմ ամսագիր №4

Չրերը վաղուց արդեն դարձել են մեր սննդի անբանժան մասը, սիրված քաղցրավենիք։ Հատուկ տեխնոլոգիաներով պատրաստված ջրազրկված այս պտուղները լայն կիրառում ունեն սննդի մեջ թե՛ որպես հրաշալի այլընտրանք, թե՛ որպես առանձին ուտեստ...

Սալուտեմ 4.2021
Սնունդն ու ծերացումը. urolog.am
Սնունդն ու ծերացումը. urolog.am

Տարիքի առաջացման հետ մեկտեղ, փոխվում են տղամարդու սննդի կարիքներն ու կալորիաների այրումը։ Ուստի անհրաժեշտ է իմանալ յուրաքանչյուր տարիքի համար սննդի տեսակի, կարևորության, վտանգավորության, քանակության...

Ծերություև և երկարակեցություն
Ամառային ըմպելիքներ. Սալուտեմ ամսագիր №3
Ամառային ըմպելիքներ. Սալուտեմ ամսագիր №3

Ստորև ներկայացվում են ամենատարածված ըմպելիքները, որոնք բժիշկները խորհուրդ են տալիս գործածել ամռանը ծարավը հագեցնելու համար։ Դրանցից յուրաքանչյուրի օգտակարությունը գնահատվել է տասը բալանոց սանդղակով...

Սալուտեմ 3.2021
Ծիրանը ժողովրդական բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում
Ծիրանը ժողովրդական բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում

Բոլորիս հայտնի է արևահամ այս պտուղը։ Նուրբ և հյութալի պտղամիսը, թավշյա կեղևը ոչ մեկին անտարբեր չի թողնում։
Հայաստանում գեթ մեկ անգամ եղած ճանապարհորդները, ովքեր հնարավորություն են ունեցել փորձելու...

Սալուտեմ 2.2021
Հանքային ջրեր. Սալուտեմ ամսագիր №2
Հանքային ջրեր. Սալուտեմ ամսագիր №2

Հանքային ջրերի մասին հիշատակումներ կան դեռևս մ.թ.ա. XV դարի հնդկական Վեդաներում։ Մարդիկ հնուց հանքային ջրերն օգտագործում էին հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման համար։ Հանքային ջրերի արդյունավետության...

Սալուտեմ 2.2021
Սերկևիլը ժողովրդական բժշկության մեջ. Սալուտեմ ամսագիր № 1
Սերկևիլը ժողովրդական բժշկության մեջ. Սալուտեմ ամսագիր № 1

Սերկևիլի պտուղները, տերևները և սերմերը վաղուց օգտագործում են բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում: Թարմ վիճակում սերկևիլի պտուղները հաճախ ունենում են թթու և տտիպ համ: Սովորաբար պտուղներն օգտագործում են...

Սալուտեմ 1.2021
Տղամարդու առողջության օգտակար սննդամթերքներ. urolog.am
Տղամարդու առողջության օգտակար սննդամթերքներ. urolog.am

Սպանախ
Սպանախը նպաստում է տեստոստերոնի մակարդակի բարձրացմանը, և ֆոլաթթվի հարուստ աղբյուր է...

Առողջ տղամարդ

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ