Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Սնունդը և առողջությունը

Ո“ր մթերքները կարելի է սառեցնել, որոնք` ոչ

Ո“ր մթերքները կարելի է սառեցնել, որոնք` ոչ

Դեռ մեկ հարյուրամյակ առաջ մարդիկ ստիպված էին ուտել միայն սեզոնային մրգեր ու բանջարեղեններ, բայց այն պահից, ինչ հայտվեցին սառնարաններն ու սառցախցիկները, սննդակարգը կարելի է բազմազան դարձնել մշտապես: Ավելին, հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ձմռանն ու վաղ գարնանն օտագործվող սառեցված մրգերն ու բանջարեղենն ավելի օգտակար են, քան նրանք, որոնք տեսնում ենք սուպերմարկետների դարակներին:

Իհարկե, որպեսզի սառեցված մթերքը չկորցնի իր օգտակարութունը, պետք է իմանալ որոշ առանձնահատկություններ, օրինակ այն, որ դրանք պետք է շատ թարմ լինեն:

Պետք է չմոռանալ նաև, որ կան մթերքներ, որ կարելի է հանգիստ սառեցնել, և կան մթերքներ, որոնք խորհուրդ չի տրվում, ընդհանրապես, սառեցնել:

Եվ այսպես, ո՞ր մթերքներն է կարելի սառեցնել, որոնք` ոչ

Բանջարեղեն: Թարմ բանջարեղենը մաքրում են, լվանում, կտրատում ու սառեցնում չափաբաժիններով` շատ հաճախ թեթև շոգեխաշելուց հետո: Այդ գործընթացն ազդում է բնական ֆերմենտների վրա և սառեցնելուց հետո կարող է փոխվել բանջարեղենի համը, գույնը, որակը: Ճակնդեղը պետք է սառեցնել եփած կամ քերած վիճակում և ձմռանն օգտագործել: Գազարն ու դդումը կարելի է սառեցնել հում կամ եփած, քերած կամ կտրատած` կախված նրանից, թե ինչ ճաշատեսակ եք պատրաստելու: Պղպեղը կտրատում են և սառեցնում հում կամ շոգեխաշած վիճակում: Կարելի է նաև լոլիկ սառեցնել, միայն հարկ է հաշվի առնել, որ այն կարող եք օգտագործել միայն ուտեստներ պատրաստելու համար, քանի որ լոլիկը, սառելով, կորցնում է առաձգականությունը: Նեխուրն ու գլուխ սոխը սառեցնելիս դրանք փափկում են, բայց դա չի խանգարում ուտեստների մեջ օգտագործել: Սմբուկը ևս արժե շոգեխաշել` նախքան սառեցնելը:

Հիշե՛ք, այն բանջարեղենը, որը շատ ջուր է պարունակում (վարունգ, հազար, բողկ) հում վիճակում չի կարելի սառեցնել, փոխարենը` կարելի է սառեցնել պյուրեի տեսքով:

Մրգեր: Խնձորը, տանձը, դեղձը սառեցնելիս խորհուրդ է տրվում դրանց վրա կիտրոնի հյութ ցանել: Ծիրանն ու սալորը կիսեք և նոր միայն սառեցրեք` առանց կորիզների, սակայն օգտագործելիս մի թողեք, որ հալչի. կոմպոտ պատրաստեք կամ խմորի մեջ օգագործեք` սառը վիճակում: Չի կարելի սառեցնել բանանը, սեխը, ցիտրուսային մրգերը (կարելի է սառեցնել դրանց հյութը կամ կեղևը):

 

Հատապտուղներ: Դրանք կարելի է սառեցնել, հետո լցնել տոպրակների մեջ կամ միանգամից լցնել տարաների մեջ: Ոմանք սիրում են սառեցնել մրգերը շաքարի փոշիով կամ շաքարավազով: Ելակը` սառելով, փափկում է, ուստի ավելի լավ է պյուրե պատրաստել: Բալը կարելի է կորիզահան անել, կարելի է նաև թողնել կորիզներով:

 

Կանաչի: Թարմ, լվացրած կանաչին կարելի է առանց կտրատելու դնել սառցախցիկը, կտրատել ու լցնել տարաների մեջ կամ սառցե խորանարդիկներ պատրաստել ու ջուր ավելացնել:


Միս: Սառցախցիկը դնելուց առաջ հարկավոր է միսը չորացնել ու մանրակրկիտ փաթեթավորել` բաժանած նախընտրած մասերի:

Ձուկ, ծովամթերք: Ձուկը ցանկալի է մտցնել աղաջրի մեջ, հետո լցնել տոպրակների մեջ կամ փաթաթել փայլաթիթեղով:

 

Ծովախեցգետինների գլխիկները պետք է հեռացնել:

Թռչնամիս: Այն կարելի է սառեցնել և՛ ամբողջությամբ, և՛ կտրատած:

Արգանակ և ապուրներ: Փորձեք սառեցնելուց առաջ նախապես հեռացնել յուղն ու եփած կարտոֆիլները:

Խմոր և թխվածք: Սառնարանում շատ լավ պահպանվում են խմորի տարբեր տեսակներն ու դրանցով թխված առանց կրեմի խմորեղենները: Հաճախ սառեցնում են բլիթներ (միջուկով կամ առանց), պելմենիներ և այլն:

Կաթնամթերք: Կարագն ու մարգարինը կարելի է հաջողությամբ սառեցնել, պանիրը կարելի է սառեցնել նաև քերած վիճակում, իսկ կաթնաշոռը սառցախցիկում պահել չի կարելի. այն դառնում է ջրալի: Կաթը կարելի է սառեցնել միայն կարճ ժամանակով:

Ընկուզեղենը շատ լավ պահպանվում է սառնարանում:

Ձու: Սառեցնելու համար հարկավոր է առանձնացնել սպիտակուցը դեղնուցից կամ թերևակի հարել այն:

Մակարոն, բրինձ և կարտոֆիլ: Այս մթերքները թարմ վիճակում ավելի համեղ են, բայց երբեմն պետք է սառեցնել:Հիշե՛ք, որ եփած կարտոֆիլի կտորները սառեցնել չի կարելի, այն հնարավոր չէ օգտագործել սննդի մեջ: Իսկ եթե ստիպված եք սառեցնել, ապա պատրաստի կարտոֆիլից պյուրե պատրաստեք: Բրինձն ու մակարոնը սառցախցիկում փոխում են իրենց համը:

Խմիչք. հյութերն ու գինին կարելի է լցնել սառույցի տարաների մեջ և օգտագործել:

Պատրաստի ճաշատեսակներ: Կարելի է սառեցնել թխվածքները, կարկանդակները, բանջարեղենային ուտեստները, կոտլետները և այլն:

Սկզբնաղբյուր. ankakh.com
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Ծիրանը ժողովրդական բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում
Ծիրանը ժողովրդական բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում

Բոլորիս հայտնի է արևահամ այս պտուղը։ Նուրբ և հյութալի պտղամիսը, թավշյա կեղևը ոչ մեկին անտարբեր չի թողնում։
Հայաստանում գեթ մեկ անգամ եղած ճանապարհորդները, ովքեր հնարավորություն են ունեցել փորձելու...

Սալուտեմ 2.2021
Հանքային ջրեր. Սալուտեմ ամսագիր №2
Հանքային ջրեր. Սալուտեմ ամսագիր №2

Հանքային ջրերի մասին հիշատակումներ կան դեռևս մ.թ.ա. XV դարի հնդկական Վեդաներում։ Մարդիկ հնուց հանքային ջրերն օգտագործում էին հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման համար։ Հանքային ջրերի արդյունավետության...

Սալուտեմ 2.2021
Սերկևիլը ժողովրդական բժշկության մեջ. Սալուտեմ ամսագիր № 1
Սերկևիլը ժողովրդական բժշկության մեջ. Սալուտեմ ամսագիր № 1

Սերկևիլի պտուղները, տերևները և սերմերը վաղուց օգտագործում են բժշկության մեջ և կոսմետոլոգիայում: Թարմ վիճակում սերկևիլի պտուղները հաճախ ունենում են թթու և տտիպ համ: Սովորաբար պտուղներն օգտագործում են...

Սալուտեմ 1.2021
Տղամարդու առողջության օգտակար սննդամթերքներ. urolog.am
Տղամարդու առողջության օգտակար սննդամթերքներ. urolog.am

Սպանախ
Սպանախը նպաստում է տեստոստերոնի մակարդակի բարձրացմանը, և ֆոլաթթվի հարուստ աղբյուր է...

Առողջ տղամարդ
13 մթերք առողջ ստամոքսի համար.
13 մթերք առողջ ստամոքսի համար.

Ստամոքսը զգայուն օրգան է ու համապատասխան մոտեցում է պահանջում: Ուտելուց հետո ստամոքսում ծանրության զգացումն արդեն իսկ մարսողության խնդրի արտահայտություն է: Աղեստամոքսային համակարգի հիվանդությունները...

Ինչպե՞ս առողջ սնվել աշխատավայրում (How to eat healthy at work). urolog.am
Ինչպե՞ս առողջ սնվել աշխատավայրում (How to eat healthy at work). urolog.am

Առողջ սնունդը չի վերաբերում միայն նախաճաշին, ճաշին կամ ընթրիքին: Մարդիկ հաճախ նախընտրում են օրվա ընթացքում մի քանի անգամ սնվել թեթև ուտելիքով կամ խորտիկներով: Իսկ այդպիսի նախուտեստները կարող են օգնել...

Մթերքների պահպանման ժամկետները.
Մթերքների պահպանման ժամկետները.

Ստորև ներկայացվում է տարբեր մթերքների պահպանման ժամկետները...

Հյութ, որը կօգնի ազատվել ծնկի և հոդերի ցավից
Հյութ, որը կօգնի ազատվել ծնկի և հոդերի ցավից

Ծնկների և հոդերի ցավերն առավել տարածված են 50 տարեկանն անց անձանց շրջանում և կարող են էապես ազդել կյանքի որակի վրա։ Բորբոքման և ցավի դեմ պայքարելու բնական միջոցներ շատ կան։ Առաջարկվող միջոցը...

Վնասվածքաբանություն և օրթոպեդիա
Ինչպիսի՞ ըմպելիքներ է սիրում կամ չի սիրում սիրտը. armeniamedicalcenter.am
Ինչպիսի՞ ըմպելիքներ է սիրում կամ չի սիրում սիրտը. armeniamedicalcenter.am

Սիրտը կարող է ոչ միայն սիրել, այլ նաև՝ տառապել: Փորձենք պարզել, թե ինչպիսի ըմպելիքներ են օգտակար կամ վնասակար սրտի համար...

Մթերքներ, որոնք օգնում են ազատվել ավելորդ քաշից
Մթերքներ, որոնք օգնում են ազատվել ավելորդ քաշից

Ավելորդ քաշից ազատվելու համար ամենաարդյունավետ ձևը յուրաքանչյուր օր հստակ մրգեր և բանջարեղեն օգտագործելն է: Հարվարդի համալսարանի գիտնականների համոզմամբ՝ դրանք առնվազն օգնում են չգիրանալ` անգամ կալորիաների քանակի...

Կարմիր սոխի օգտակար հատկությունները
Կարմիր սոխի օգտակար հատկությունները

Սոխի այս տեսակն առողջության համար բազմաթիվ առավելություններ ունի: Առաջինը, որ պետք է իմանալ, միշտ հում վիճակում ուտելն է: Բարձր ջերմաստիճանը նվազեցնում է նրա առավելությունները...

Ավոկադոյի օգտակարությունը. urolog.am
Ավոկադոյի օգտակարությունը. urolog.am

Ավոկադոյի պտուղները հարուստ են վիտամիններով և կարևոր հանքային նյութերով։ Անգելրեն այն կոչվում է alligator pear (կոկորդիլոս տանձ)։ Ավոկադոն մարմնի և օրգանիզմի երիտասարդության և առողջության աննկարագրելի աղբյուր է...

Ձեթերի տեսակները և նրանց առանձնահատկությունները
Ձեթերի տեսակները և նրանց առանձնահատկությունները

Ձեթերի օգուտն անգնահատելի է, ու շատերը գիտեն դրա մասին: Սակայն ոչ բոլորը գիտեն դրանցից յուրաքանչյուրի բուժիչ հատկության մասին: Յուրաքանչյուր ձեթ իր առանձնահատկություններն ունի ու անկրկնելի բաղադրությունը: Ձեթերի բաղադրության ճարպերն...

Միջոցներ, որոնք կարող են օգնել ցավազրկողների նման
Միջոցներ, որոնք կարող են օգնել ցավազրկողների նման

Օգտագործվող սննդի որակը շատ կարևոր է առողջության համար։ Fithacker.ru-ն գրում է, որ մի խումբ մթերքներ կարող են ցավազրկող ազդեցություն ունենալ օրգանիզմի վրա...

Ցավ Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ