Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

Սալուտեմ 4.2021

Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքը. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս հրապուրվել ալկոհոլով և որոշ ուտեստներով։ Եթե ցանկանում եք տոներին լավ զգալ, պետք է պահպանեք ճիշտ սնվելու մի քանի կանոն։


Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս հրաժարվել երշիկեղենից և տարատեսակ պահածոներից։ Այս մթերքներում շատ բարձր է աղի պարունակությունը, որը դժվարացնում է օրգանիզմից ջրի հեռացումը։


Բժիշկները կազմել են 5 ամենավնասակար տոնական մթերքի ցանկը և նշել են, թե ինչը որի հետ չարժե համատեղել։


Հինգերորդ տեղում մանդարինն է


Առանց մանդարինի Ամանորը տոն չէ։ Բժիշկները ոչինչ չունեն ցիտրուսների դեմ, դրանք համեղ են, օգտակար, ոչ կալորիական։ Սակայն մանդարինը մի առանձնահատկություն ունի. բացասաբար է ազդում ստամոքսի և աղիների լորձաթաղանթի վրա, ուստի մարսողական համակարգի խնդիրների դեպքում մանդարին պետք է ուտել շատ քիչ քանակությամբ։


Անգամ եթե Ձեր ստամոքսն առողջ է, մանդարինը չի կարելի խառնել այլ մթերքների հետ և ուտել ամեն ինչի հետ։ Հիմնական ուտեստներից հետո ստամոքսում հայտնվելով` մանդարինը «սպասում է» մինչև մարսվում է յուղոտ միսը, որի ընթացքում «թափառում է» և ամեն կերպ վատացնում Ձեր վիճակը՝ առաջացնելով որովայնի փքվածություն, տհաճ գղտոց։


Եթե ձմեռային տոները չեք պատկերացնում առանց մանդարինների, ցանկալի է դրանք ուտել խնջույքի ամենասկզբում։


Չորրորդ տեղում յուղոտ միսն է


Ամբողջական խոճկորը կամ խոզի ազդրամիսը հյութալի են, յուղոտ, խռթխռթան, և այդպիսի ուտեստներից ախորժակը գրգռվում է։ Հենց սա էլ գլխավոր վտանգն է. ամեն ստամոքս չի մարսում մեծ քանակությամբ յուղոտ սնունդ։ Հարկ է մտածել յուղոտ միսը հնդկահավի, ճագարի կամ հավի մսով փոխարինելու մասին։ Մսային ուտեստները ցանկալի է մատուցել թարմ բանջարեղենի և ոչ կարտոֆիլի կամ բրնձի հետ։


Ամանորի տոնական սեղանի ամենավտանգավոր մթերքըԵրրորդ տեղում շամպայնն է


Ավանդաբար տոնը սկսվում է մեկ բաժակ շամպայնով։ Ամեն ինչ լավ կլինի, եթե սահմանափակվենք 1-2 բաժակով, որից հետո կարող է այրոց առաջանալ, հատկապես, եթե շամպայնին հաջորդի չոր գինին։ Սակայն երբեմն հարկ է լինում շարունակել։ Նման դեպքերում 1 բաժակ շամպայնով նոր տարվա գալուստը շնորհավորելուց հետո կարելի է ընտրել թեթև ըմպելիք, օրինակ` կարմիր կիսաքաղցր գինի, որը քիչ կալորիական է։


Երկրորդ տեղում մայոնեզն է


Մայոնեզն անփոխարինելի է տոնական սեղանի աղցանների համար, սակայն բժիշկները խորհուրդ են տալիս այն փոխարինել այլ թանձրուկներով։ Թերևս մայոնեզն ամենակալորիական մթերքն է Ամանորի սեղանին, որը նաև արագ թթվում է։ Եթե, այնուամենայնիվ, չեք կարողանում հրաժարվել մայոնեզից, ընտրեք ամենաթեթևը և ավելացրեք միայն աղցաններից մեկին։ Մայոնեզային աղցանները պետք է սեղանին դնել փոքր չափաբաժիններով և ուտել խնջույքի սկզբում։


Առաջին տեղում թունդ ալկոհոլը և ալկոհոլային կոկտեյլներն են


Ամանորյա տոներին չարաշահման փուլն անցնելու առումով և թունավորումների քանակով բժիշկները «չեմպիոն» ալկոհոլն են համարում: Տոնական սեղանի շուրջը ամենատարածված սխալը համարվում է ալկոհոլի և գազավորված ըմպելիքների միաժամանակյա օգտագործումը։ Որոշակի վտանգ են ներկայացնում նաև ալկոհոլային կոկտեյլները, որոնք քողարկում են ըմպելիքի համը։ Դրանց չարաշահման հետևանքով արբեցումն արագ է վրա հասնում, իսկ խումարն ավելի ծանր է ընթանում։

 

Գերադասելի է խմել մեկ տեսակի ոգելից խմիչք՝ չափավոր քանակությամբ, առանց խառնելու և այլ ըմպելիքների հետ համակցելու։


https://replyua.net

 

«ՍԱԼՈՒՏԵՄ» առողջ ապրելակերպի ամսագիր
Պետական գրանցման համար․ 211․200․00969
[email protected]
+(374) 91 64 10 15
+(374) 98 79 15 15

Սկզբնաղբյուր. «Սալուտեմ» առողջ ապրելակերպի ամսագիր, N4
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Lilevents. սիրելի զբաղմունքից` կայացած ընկերություն. Սալուտեմ ամսագիր №4
Lilevents. սիրելի զբաղմունքից` կայացած ընկերություն. Սալուտեմ ամսագիր №4

Առիթ ունեցանք ծանոթանալու Lilevents ընկերության հիմնադիր Լիլիթ Հովհաննիսյանի հետ և փորձեցինք փոքրիկ հարցազրույցի շրջանակում ներկայացնել ընկերության գործունեությանը, պարզել, թե ինչպես հաջողվեց ոչնչից ինչ-որ բան ստեղծել...

«Աջափնյակ» բժշկական կենտրոնի հաջողության գաղտնիքը. Սալուտեմ ամսագիր №4
«Աջափնյակ» բժշկական կենտրոնի հաջողության գաղտնիքը. Սալուտեմ ամսագիր №4

Աջափնյակ բժշկական կենտրոնը հիմնվել է 2019 թվականին։ Կենտրոնը մատուցում է թերապևտիկ և վիրաբուժական, ամբուլատոր ու ախտորոշիչ ծառայություններ։ 2021 թվականի սկզբից կենտրոնն արդեն համալրել էր Հայաստանի դինամիկ...

Կոսմետոլոգի մոտ. հարցազրույց Լիանա Մարկոսյանի հետ. Սալուտեմ ամսագիր №4
Կոսմետոլոգի մոտ. հարցազրույց Լիանա Մարկոսյանի հետ. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ի՞նչպես խնամել մաշկը և ի՞նչ միջոցներ ընտրել

Դեմքի մաշկը պահանջում է ամենօրյա խնամք` օրական առնվազն երկու անգամ։ Առանձնահատուկ խնամքը...

Արմեն Նազարյան. «Թող արշալույսները միշտ խաղաղ լինեն». Սալուտեմ ամսագիր №4
Արմեն Նազարյան. «Թող արշալույսները միշտ խաղաղ լինեն». Սալուտեմ ամսագիր №4

Մեր զրուցակիցն է ՀՀ առողջապահության նախարարի տեղակալ, բ.գ.թ, բժշկական ծառայության գնդապետ Արմեն Նազարյանը...

Նշաններ, որոնք վկայում են ակնաբանական խնդիրների մասին. Սալուտեմ ամսագիր №4
Նշաններ, որոնք վկայում են ակնաբանական խնդիրների մասին. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ակնային ախտահարումները տարեցտարի ավելանում են, որին նպաստող պատճառներն են` գենետիկան, սնուցման խանգարումները, գաջեթների ակտիվ օգտագործումը և այլն: Երեխաների մոտ ակնային ախտահարումները...

Նախապատրաստվում ենք ծննդաբերության. Սալուտեմ ամսագիր №4
Նախապատրաստվում ենք ծննդաբերության. Սալուտեմ ամսագիր №4

Հղիության 37 շաբաթն անցնելուց հետո ապագա մայրիկը պետք է նախապատրաստվի ծննդաբերության: Չափազանց կարևոր է փաստաթղթերի և ծննդատուն տանելու պայուսակի պարտադիր և ցանկալի իրերի ցանկը կազմելը...

Ցրտային եղնջացան. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ցրտային եղնջացան. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ցրտային եղնջացանն օրգանիզմի յուրահատուկ արձագանքն է ցածր ջերմաստիճանի, սառը օդի, ջրի, անգամ սեփական սառած քրտինքի ազդեցությանը: Այն արտահայտվում է մաշկի՝ վերոնշյալ ազդեցություններին ենթարկված...

Չոր մաշկ՝ ախտաբանությո՞ւն, թե՞ նորմա. Սալուտեմ ամսագիր №4
Չոր մաշկ՝ ախտաբանությո՞ւն, թե՞ նորմա. Սալուտեմ ամսագիր №4

Մաշկն օրգանիզմի ամենամեծ և մարդու կողմից ամենատեսանելի օրգանն է, հետևաբար հենց մաշկն է ամենաշատ տեղեկություններ հաղորդում օրգանիզմի և նրանում կատարվող ֆիզիոլոգիական ու ախտաբանական գործընթացների մասին...

Ֆարինգիտ. արդեն ձմեռ է. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ֆարինգիտ. արդեն ձմեռ է. Սալուտեմ ամսագիր №4

Արդեն ձմեռ է, իսկ տարվա այս եղանակին, սովորաբար, գլուխ են բարձրացնում վերին շնչառական ուղիների վարակները։ Վարակի մուտքի դռներ են բերանը և վերին շնչուղիները։ Վարակը վերին շնչառական ուղիներով ներթափանցում է...

Կառլեն Ադամյան. «Բժշկի խոսքն ավելին է, քան դեղահաբը». Սալուտեմ ամսագիր №4
Կառլեն Ադամյան. «Բժշկի խոսքն ավելին է, քան դեղահաբը». Սալուտեմ ամսագիր №4

Բժշկական գիտությունների դոկտոր, պրոֆեսոր, ՀՀ ԳԱԱ ակադեմիկոս, Սրտաբանների եվրոպական միության պատվավոր անդամ, Եվրասիական երկրների սրտաբանների ասոցիացիայի նախագահության անդամ...

Կարեն Մելիքսեթյան. «Ամեն փրկած կյանք լուսավոր կետ է». Սալուտեմ ամսագիր №4
Կարեն Մելիքսեթյան. «Ամեն փրկած կյանք լուսավոր կետ է». Սալուտեմ ամսագիր №4

Մեր զրուցակիցն է բժիշկ-արյունաբան, պրոֆեսոր Ռ. Հ. Յոլյանի անվան արյունաբանական կենտրոնի բուժական ծառայության գծով փոխտնօրեն Կարեն Մելիքսեթյանը...

«Տարվա բժիշկ», «Տարվա բուժհիմնարկ» Հուսո Աստղ-2021 ամենամյա մրցանակաբաշխությունը. Սալուտեմ ամսագիր №4.
«Տարվա բժիշկ», «Տարվա բուժհիմնարկ» Հուսո Աստղ-2021 ամենամյա մրցանակաբաշխությունը. Սալուտեմ ամսագիր №4.

2021 թվականի սեպտեմբերի 5-ին Ա. Սպենդիարյանի անվան օպերայի և բալետի ազգային ակադեմիական թատրոնում կայացավ «Համազգային վստահություն» խորհրդի կողմից կազմակերպված «Տարվա բժիշկ» և «Տարվա բուժհիմնարկ»...

Հետաքրքիր փաստեր Սուրբ Ծննդյան տոնի և Ամանորի մասին. Սալուտեմ ամսագիր №4
Հետաքրքիր փաստեր Սուրբ Ծննդյան տոնի և Ամանորի մասին. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորի տոնածառ


Տոնածառի պատմությունը շատ հին է, սկիզբ է առնում հոների ժամանակներից և առնչվում է Կենաց ծառի պաշտամունքի հետ...

Պատմության էջերից Ամեն ինչ տոն օրերի մասին
Ամանորն ամենահին ու ամենասպասված տոնն է աշխարհում. Սալուտեմ ամսագիր №4
Ամանորն ամենահին ու ամենասպասված տոնն է աշխարհում. Սալուտեմ ամսագիր №4

Ամանորը տարբեր երկրներում նշվում է ազգային ավանդույթների համաձայն, սակայն գլխավոր խորհրդանիշը գրեթե ամեն տեղ համարվում է զարդարված եղևնին։ Տոնից անբաժան են զարդաշղթաները, զանգերը, շամպայնը, նվերները, բարեմաղթանքները...

Պատմության էջերից Ամեն ինչ տոն օրերի մասին

Notice: Undefined index: HTTP_X_FORWARDED_FOR in /sites/med-practic.com/classes/flud_class.php on line 33

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ