Սնունդը և առողջությունը
Սննդակարգ այրոցի դեմ. izmirlianmedicalcenter.com

Գրեթե յուրաքանչյուր հասուն մարդ ծանոթ է այրոցի նշաններին՝ կոկորդում այրող զգացողություն և բերանում` դառնահամություն: Եկեք հասկանանք, թե որտեղի՞ց է այն առաջանում և ինչպես վերացնել: Երբեմն առատ սեղանից հետո, որն ըստ արժանվույն գնահատվել էր Ձեր համային ռեցեպտորների կողմից, անսպասելիորեն այրոցի տհաճ զգացողություն է առաջանում: Այն կարող է ժամերով Ձեզանից «վրեժ» լուծել վնասակար սովորությունների և գաստրոնոմիկ կրքերի համար: Նրա գլխավոր համախոհը կերակրափողային թույլ սեղմանն է: Տեղին կլինի հարցնել, թե ինչո՞ւ է այն թուլանում: Դա հատկապես առաջանում է կոֆեին պարունակող ըմպելիքների չարաշահման, շատակերության, ծխելու, ասպիրինի և զարկերակային ճնշումն իջեցնող դեղորայքի հաճախակի ընդունման հետևանքով:
Որտեղի՞ց են առաջանում այրոցին բնորոշ ախտանիշները
Սննդի ընդունման ժամանակ գործարկվում են բարդ մեխանիզմներ, որոնք բերում են ստամոքսի հյութազատման ավելացման: Ավելցուկային սննդի կամ սեղմանի թուլության ժամանակ ստամոքսահյութն անցնում է կերակրափող: Կերակրափողի լորձաթաղանթը պաշտպանված չէ ստամոքսահյութի թթվայնությունից, և, արդյունքում, ունենում եք տհաճ ախտանիշներ:
Այրոցի ախտանիշները.
- սրտագդալի տակ այրոցի առաջացում, որն սկսվում է ուտելուց հետո և տևում է մի քանի րոպեից` մի քանի ժամ,
- կոկորդում այրոցի առաջացում,
- թթու, դառը կամ աղի համ,
- կլման դժվարացում,
- կոկորդում սննդի «կպման» զգացողություն:
Այս բոլոր ախտանիշները ո՛չ միայն խանգարում են ապրել, աշխատել և հանգստանալ, այլ նաև կարող են աղեստամոքսային լուրջ խնդրի ախտանիշ լինել: Եթե այրոցն էպիզոդային բնույթ չի կրում, պետք է դիմել բժշկի՝ պատճառի հայտնաբերման և ճիշտ բուժման համար:
Գաստրոէզոֆագեալ ռեֆլյուքսային հիվանդությունը (այրոցը) բուժվում է: Պետք է հետևել սննդի ընդունման կանոններին և սննդակարգին: Ընթրիքից մինչև քնի ժամանակահատվածը պետք է լինի առնվազն 2 ժամ: Չափաբաժինը պետք է լինի ավելի քիչ, քան սովորականը, քանի որ հարկ է ավելի հաճախ սնվել:
Արգելված ըմպելիքներ և մթերքներ
Ճիշտ սնուցումը և ամենօրյա սննդակարգից որոշակի մթերքների բացառումը թույլ կտա արագ ազատվել այրոցի տհաճ ախտանիշներից.
- կոֆեին պարունակող ըմպելիքներ,
- գազավորված ըմպելիքներ,
- մրգային հյութեր,
- սպիրտային խմիչքներ,
- լոլիկ և նրանից պատրաստված մթերքներ,
- սպիտակ կաղամբ, բողկ, սոխ,
- շոկոլադ,
- արևածաղիկ, ընկուզեղեն,
- մակարոնեղեն,
- սև հաց,
- տորթեր, հրուշակեղեն,
- թթու մրգեր:
Հաճախակի այրոցներով տառապող մարդկանց խորհուրդ է տրվում շատ խմել, կրճատել կամ լիովին հրաժարվել տապակած, սուր և ճարպոտ սննդից, սնունդը հարստացնել բուսական սպիտակուցներով, օրինակ, լոբեղենով, որոնք կարող են փոխարինել կենդանական սպիտակուցներին: Սնունդը պետք է ընդունել ոչ մեծ չափաբաժիններով՝ օրը 4-5 անգամ:
Բուժական ճաշացանկ
Նախաճաշ. ոչ յուղոտ պանիր, թռչնի խաշած միս, վարսակի (հնդկաձավարի) շիլա, կանաչ թեյ:
Երկրորդ նախաճաշ. ոչ յուղոտ յոգուրտ, ոչ թթու մրգեր:
Ճաշ. դդմի շիլա (ցորենի, բրնձի), գոլորշու վրա պատրաստված կոտլետներ (կոլոլակներ, անյուղ միս), կոմպոտ:
Միջանկյալ. կարծր պանիր, ծիրանաչիր, չամիչ, բանան, արմավ:
Ընթրիք. շոգեխաշած բանջարեղեն (ռագու), խաշած անյուղ ձուկ, ոչ թունդ թեյ:
Օգտակար խորհուրդներ
- Մի չարաշահեք թունդ թեյն ու սուրճը, հրաժարվեք գազավորված ըմպելիքներից, շատ տաք կամ շատ սառը սննդից:
- Նեղ հագուստ մի կրեք և գոտին մի ձգեք (որովայնի սեղմումը կարող է նպաստել ստամոքսից կերակրափող սննդի «վերադարձին»):
- Սնունդ ընդունելուց անմիջապես հետո հորիզոնական դիրք մի ընդունեք:
- Բարձր բարձով քնեք:
Այրոցի ժամանակ սնուցման սխեմայի և սննդակարգի մասին ավելի լիարժեք տեղեկատվություն դուք կարող եք ստանալ՝ դիմելով սննդաբանին կամ գաստրոէնտերոլոգին:


Կարդացեք նաև

Չարորակ ուռուցքները ախտահարում են հիմնականում բարձր տարիքային խմբի մարդկանց։ Վերջին տարիներին նկատվում է ուռուցքային հիվանդությունների աճ բոլոր տարիքային խմբերում, սակայն այն հատկապես նկատվում է 60 տ անց տղամարդկանց...



Աթերոսկլերոզի զարգացման պատճառները
Աթերոսկլերոզը հաճախ հանդիպում է տղամարդկանց մոտ 40-60 տարեկանում և 50 տարեկանն անց կանանց մոտ: Զարգացման հիմնական գործոններն են` սխալ սնունդը, նյութափոխանակության խանգարումները, ոչ ակտիվ կյանքը...



Թարմ կանաչին պետք է լինի ցանկացած մարդու սննդակարգում, քանի որ այն շատ օգտակար է առողջության համար: Սակայն շատ հաճախ, գնելով որոշ չափաքանակով կանաչի օգտագործելով այն տարբեր ճաշատեսակների ու աղցանների մեջ մի խնդիր է առաջանում...



Ավստրալացի փորձագետներն անվանել են այն մթերքները, որոնք կարող են նվազեցնել զարկերակային ճնշման բարձրացումը գերճնշման ժամանակ: Գերճնշումը թույլ արտահայտված ախտանիշների պատճառով համարվում է համր մարդասպան...



Ճիշտ սնուցման շնորհիվ փսորիազով տառապող մարդը կարող է զգալիորեն ազդել հիվանդության ծանրության աստիճանի և ախտանիշների վրա: Փսորիազի ժամանակ ճիշտ սնուցման նպատակն օրգանիզմում որոշակի թթվահիմնային...



Ենթաստամոքսային գեղձի ֆերմենտները նպաստում են աղիներում սպիտակուցների, ճարպերի և ածխաջրերի ճեղքմանը: Ենթաստամոքսային գեղձի կողմից անջատված հորմոններից, օրինակ, ինսուլինը, արյան մեջ ապահովում է գլյուկոզայի...



Հաճախակի այրոցը կարող է գաստրոէզոֆագեալ ռեֆլյուքս հիվանդության ախտանշան լինել: Կերակրափողի լորձաթաղանթի և ստամոքսից կերակրափող թափանցած աղաթթվի, պեպսինի, լեղաթթուների, ենթաստամոքսային գեղձի ֆերմենտների անմիջական...



Տոնական օրերին սնունդը երկար ժամանակ մնալով սեղանին, երբեմն, նույնիսկ սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում, կարող է փչանալ և պատճառ դառնալ ստամոքս-աղիքային համակարգի խանգարումների: Սովորաբար, այդ օրերին...



Թռչնի մսից պատրաստված կոտլետները, բանջերեղենից, մսից, ձկից և այլ մթերքից աղցանները` թթվասերով, մայոնեզով համեմված, կարելի է պահել 12 ժամ:
Աղցանների համար նախատեսված եփած միսը, աղացած մսից պատրաստված տապակած կերակրատեսակները՝ կոտլետներ...



Սնունդ պատրաստելուց առաջ և ընթացքում պետք է հաճախակի լվանալ ձեռքերը, հատկապես, եթե ձեռք եք տվել հում մթերքի, մասնավորապես` հում մսի: Պետք է մաքուր պահել մակերեսները և խոհանոցային պարագաները, որոնք օգտագործվում են սնունդ պատրաստելու ժամանակ...



Մոտենում են տոնական օրերը: Կարծում ենք սննդային թունավորումներին վերաբերող տեղեկատվությունն օգտակար կլինի` այդ օրերին խուսափելու սննդային թունավորումիներից, կամ, հակառակ դեպքում, պատրաստ լինելու...



ԱՐԴԻԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆ: Սուրճի օգտակար և վնասակար հատկությունների մասին շատ լեգենդներ կան, սակայն ոչ բոլորն են...



Հետազոտությունն իրականացրել են ամերիկացի գիտնականները: Հիվանդությունների վերահսկման Ամերիկյան կենտրոնի տվյալներով այն ամբողջ աշխարհում հանդիսանում է կանանց ուռուցքային հիվանդությունների ամենատարածված...



Ամենօրյա սննդակարգը կարող է մեծ ազդեցույուն ունենալ մեծացած շագանակագեղձի վրա։ Կան մի շարք ուտելիքներ, որոնք կարող են գրգռել միզուղիները և առաջացնել միզուղիների բորբոքման ախտանիշների սրացում...






ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
-
Ժողովրդական դեղամիջոցներ
-
Հղիություն. 4-րդ ամիս
-
Հղիություն. 7-րդ ամիս
-
Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
-
Հղիություն. 6-րդ ամիս
-
«Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
-
Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
-
Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
-
Դդում
-
Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
-
Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
-
Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
-
Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
-
Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
-
Սեռական գրգռում
-
Ընկերության մասին
-
Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
-
Դիմակներ` մազերի համար
-
Չիչխանի օգտակար հատկությունները
-
Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
-
Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
-
Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
-
Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
-
Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
-
Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
-
Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
-
Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
-
Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
-
ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
-
Իրիդիոսքրինինգ
-
Կանայք և տղամարդիկ տարբեր կերպ են պայքարում սթրեսի դեմ
-
Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
-
Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն
- Բիոռեզոնանսային ախտորոշման և բուժման մեթոդներ
-
Բնական միջոց իմպոտենցիայի դեմ. 1in.am
-
Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
-
Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
-
Տղամարդկանց մոտ տեստոստերոնի ցածր մակարդակը բարձրացնում է մահացության ռիսկը