Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Նարկոլոգիա և տոքսիկոլոգիա

Սննդային թունավորումներն աղտոտված մթերքի արդյունք են

Սննդային թունավորումներն աղտոտված մթերքի արդյունք են

Սննդային թունավորումներն առաջանում են սննդի հետ աղիների մեջ թունավոր նյութերի կամ մանրէների թափանցմամբ: Հաճախ սննդային թունավորումների հանգեցնում են ստաֆիլակոկն ու աղիքային ցուպիկը:

 

Կերակուրների ոչ ճիշտ մշակման և պատրաստման դեպքում այդ մանրէները չեն ոչնչանում: Պայմանավորված մանրէների քանակությամբ, այսինքն, աղտոտվածության աստիճանով, իրավիճակը կարող է նույնիսկ վատանալ: Հանրաճանաչ մթերքների մեծ մասը ոչ պատշաճ մշակման դեպքում կարող է հրահրել թունավորումներ, թռչնի կամ կենդանիների հում միսը, հում ձուն, թունավոր և անհայտ սնկերը, հում կաթը, մրգերի կամ բանջարեղենի մեջ պարունակվող պեստիցիդները և, նույնիսկ, չեռացրած ջուրը:

 

Հաճախ թունավորման ախտանիշներն այնքան թույլ են, որ մենք ուշադրություն չենք դարձնում դրանց վրա: Ախտանիշները կարող են դրսևորվել ինչպես մեկ ժամվա ընթացքում, այնպես էլ 12-48 ժամ անց, անորակ սննդի ընդունումից հետո: Սովորաբար վերականգնումը լինում է մի քանի օրից, սակայն որոշ դեպքերում կարող է ձգձգվել մինչև 1 շաբաթ:

 

Թունավորման դեպքում հնարավոր է սրտխառնոց, որովայնում ցավեր և սպազմ:  Կարող է նաև դրսևորվել լուծ, իսկ ծանր թունավորումների դեպքերում նաև` դող, տենդ և արյունոտ լուծ: Ջրազրկումն ու արյունահոսությունը կարող են հանգեցնել ընդհանուր թուլության և մկանային ցավերի, իսկ ծանր դեպքերում` գլխուղեղի վնասման, կաթվածի և մահվան:

 

Պեստիցիդներն ու այլ քիմիկատները, ծանր մետաղների աղերը,  մակաբույծներն ու սնկերը, վիրուսներն ու մանրէները, դրանք բոլորն էլ կարող են թունավորում հրահրել: Մանրէները դառնում են սննդային թունավորումների հիմնական պատճառը, որովհետև դրանք կարող են շատ արագ բազմանալ: Դրա համար անհրաժեշտ է խոհանոցում միշտ մաքրություն պահպանել, ներառելով ամանեղենի, մթերքի, սարքերի համար նախատեսված դարակները: Սննդի պատրաստումը կատարել շատ բարձր ջերմաստիճանի պայմաններում, որպեսզի մանրէները ոչնչանան: Սննդի պատրաստումից առաջ և հետո ձեռքերն օճառով լավ լվանալ: Այս կանոնների պահպանման դեպքում, միկրոօրգանիզմների ոչնչացումը կհասցվի նվազագույնի:

 

Սննդային թունավորումների կանխարգելման կանոններն են.

 

  • օգտագործել շատ հեղուկ, ոչ միայն կաթնամթերք, սուրճ կամ գազավորված ըմպելիքներ:
  • հրաժարվել քաղցր ըմպելիքներից, ավելի շատ աղ (էլեկտրոլիտներ) օգտագործելով:
  • օգտագործել պաքսիմատ (հացից պատրաստված, առանց քիմիկատների), այն ներծծում է թունավոր նյութերը:
  • օգտագործել ակտիվացրած ածուխ (15-20գ), այն պետք է ջրով խմել (200գ), իսկ եթե այս միջոցը կես ժամվա ընթացքում չի օգնում, նորից ընդունեք, մինչև արդյունքի հասնելը,
  • սխտոր օգտագործել, քանի որ այն մաքրում է աղիները և ոչնչացնում հիվանդածին մանրէներն աղիների ստորին հատվածում,
  • *ուտելուց հետո 1 բաժակ կոճապղպեղից պատրաստված թեյ խմել, մարսողության լավացման համար, այն կօգնի ազատվել սրտխառնոցից ու այրոցից:
  • 0,5 բաժակ սոյայի յուղի մեջ կաթեցնել 3 կաթիլ սխտորի յուղ. խառնուրդն օգտագործել որովայնի մերսման համար, ուտելուց հետո:
  • 1 բաժակ ջրի մեջ ավելացնել 3-4 կաթիլ դաղձի բնահյութ (էսենցիա) և խմել յուրաքանչյուր ժամը մեկ: Կարելի է օգտագործել նաև դաղձի, երիցուկի և քեմոնի խառնուրդով պատրաստված թուրմ, օրական 2 անգամ:
  • 1 բաժակ տաք ջրի մեջ ավելացնել 1 ճաշի գդալ կիտրոնի հյութ կամ խնձորի քացախ և ընդունել ուտելուց առաջ:

Հեղինակ. Նարինե Ավետիսյան
Սկզբնաղբյուր. Առողջապահության լրատու 8-9.2012
Աղբյուր. med-practic.com
Հոդվածի հեղինակային (այլ սկզբնաղբյուրի առկայության դեպքում՝ էլեկտրոնային տարբերակի) իրավունքը պատկանում է med-practic.com կայքին
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Բոտուլիզմ, սնկային և սպիրտային թունավորումներ. հարցերին պատասխանում է թունաբան Միքայել Գաբրիելյանը. armeniamedicalcenter.am
Բոտուլիզմ, սնկային և սպիրտային թունավորումներ. հարցերին պատասխանում է թունաբան Միքայել Գաբրիելյանը. armeniamedicalcenter.am

Օրգանիզմի թունավորումների առաջացման պատճառները բազմաթիվ են՝ սննդային, ալկոհոլային, սնկային, բոտուլիզմ, շարքը կարելի է անվերջ թվել: «Արմենիա» ԲԿ բժիշկ-թունաբան, ՀՀ ԱՆ գլխավոր մասնագետ Միքայել Գաբրիելյանի հետ...

Բժշկի ընդունարանում
Էպշտեյն-Բարի վիրուսը որպես հոգնածության պատճառ
Էպշտեյն-Բարի վիրուսը որպես հոգնածության պատճառ

Այս հիվանդության հարուցիչն այնքանով է տարածված, որքանով քիչ է ուսումնասիրված Էպշտեյն-Բարի վիրուսը կամ հերպեսի վիրուսի 4-րդ տեսակը: Ինչպես հաստատում են մասնագետները...

Վարակաբանություն Առողջապահության լրատու 16-17.2012
Սննդային թունավորումներ
Սննդային թունավորումներ

Որոշ թույներ մարդու մարմին ներթափանցում են սննդի հետ։ Սննդային թունավորումներն իրենց հերթին բաժանվում են երկու տեսակի՝ մանրէային և քիմիական թունավորումներ...

Առաջին նախաբժշկական օգնություն
Միջատների խայթոցի դեմ
Միջատների  խայթոցի դեմ

Ամռան ամենատճաճ երևույթներից մեկը մոծակների խայթոցն է: Սակայն, եթե մոծակների դեմ հնարավոր է հատուկ սարքերի միջոցով պայքարել, ապա մեղուների ու կրետների խայթոցից խուսափելն ավելի բարդ է...

Առաջին նախաբժշկական օգնություն Առողջապահության լրատու 10-11.2012
Թմրամոլության դեմ պայքարն անվերջ թեմա է...Թմրանյութերը տարեկան սպանում են մոտ 200 000 մարդու:
Թմրամոլության դեմ պայքարն անվերջ թեմա է...Թմրանյութերը տարեկան սպանում են մոտ 200 000 մարդու:

1987 թվականի դեկտեմբերի 7-ին ՄԱԿ-ի Գլխավոր ասամբլեան որոշում է ընդունել հունիսի 26-ը նշել որպես Թմրամիջոցների օգտագործման և դրանց ապօրինի շրջանառության դեմ պայքարի միջազագային օր...

Առողջապահության լրատու 10-11.2012
Սնկային թունավորումներ. Ի՞նչ անել
Սնկային թունավորումներ. Ի՞նչ անել

ԱԻՆ-ից հայտնում են ու կոչ անում բնակիչներին գնումներ չկատարել փողոցային առևտրի կետերից` փոխարենն օգտվելով անասնաբուժական և սանիտարական ծառայություն ունեցող շուկաներից ու խանութներից...

Առաջին նախաբժշկական օգնություն
Քրոնիկական հոգնածության համախտանիշ
Քրոնիկական հոգնածության համախտանիշ

Քրոնիկական հոգնածության համախտանիշը միայն աշխատամոլների մոտ չէ, որ լինում է: Եվ, ընդհանրապես, սովորական հոգնածության հետ այն ընդհանրապես կապ չունի: Բժիշկները որոնում են քրոնիկական հոգնածության...

Հոգեկան առողջություն Ես Առողջապահության լրատու 6-7.2012
Օձի խայթոցից տարեկան 30 հազար մարդ է մահանում
Օձի խայթոցից տարեկան 30 հազար մարդ է մահանում

Գրեթե ամեն օր արտակարգ իրավիճակների նախարարության պաշտոնական կայքում տեղադրվում են օձի խայթելու դեպքերի վերաբերյալ հաղորդագրություններ: Առողջապահության նախարարի մամուլի քարտուղար Շուշան Հունանյանը...

Հրատապ թեմա Աշխարհում
Ինչպե՞ս զերծ մնալ ամանորյա թունավորումներից
Ինչպե՞ս զերծ մնալ ամանորյա թունավորումներից

Շուկայում վաճառված սատկած ձիու մսի օգտագործման հետևանքով «Նորք» ինֆեկցիոն հինանդանոց դիմողներ չեն եղել: Այս մասին Panorama.am-ի թղթակցի հետ զրույցում հայտնեց հանրապետության գլխավոր վարակաբան, հիվանդանոցի տնօրեն Արա Ասոյանը...

Հրատապ թեմա Հայաստանում ԼՈՒՐԵՐ: Կանխարգելում և բուժում տանը
Հայկական իժի (Vipera raddei) կծելու դեպք

Դեպքը կատարվել է փորձառու սողունաբանի` տողերի հեղինակի հետ, ուստի նկարագրությունների հավաստիությունը հեռու է վախի հետ կապված չափազանցված լինելուց...

Կլինիկական դեպքեր Առողջապահություն 2.2010
Մեթադոնային փոխարինող բուժումը` արդեն Հայաստանում

Պատմական ակնարկ

Որպես ցավազրկող միջոց, մեթադոնը հայտնագործել են գերմանացի գիտնականներ Բոկմյուլը և Էրխարտը, Գերմանիայում, երկրորդ համաշխարհային պատերազմի տարիներին...

Առողջապահություն 1.2010
Ինչ են անում օձերը ձմռանը
Ինչ են անում օձերը ձմռանը

Հավանաբար դժվար է նշել կենդանիների մի այնպիսի խումբ, որը առաջացնի այնպիսի զգուշավորություն ու զգաստացնող հետաքրքրություն և վախի զգացում, ինչպիսին օձերն են...

Թվեր և փաստեր Առողջապահություն 4.2009
Ի՞նչ է բոտուլիզմը
Ի՞նչ է բոտուլիզմը

Բոտուլիզմի մասին շատ ենք կարդացել, բայց մեկ անգամ եւս որոշեցինք անդրադառնալ` տեսնելով մեր տնային տնտեսուհիների սեզոնային ակտիվ եռուզեռը պահածոներ պատրաստելու գործում...

Սնունդը և առողջությունը
Քրոնիկ հոգնածության համախտանիշը որպես հիվանդություն
Քրոնիկ հոգնածության համախտանիշը որպես հիվանդություն

Այս հիվանդությանը թե՛ մերօրյա քաղաքակրթության հետևանք և թե՛ տեխնիկական առաջընթացի տխրահռչակ ''ձեռքբերում'' են անվանում։ Այն սկսվում է աննկատ, զարգանում աստիճանաբար և դժվարությամբ է ախտորոշվում...

Ֆարմացևտ պրակտիկ 4-5.2007 (4-5)

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ