Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

Ջուլիետա Սահակյանի բուժարանը

Ծիրանաչիր. օրգանիզմի դիմադրողականությունը բարձրացնող մթերք

Ծիրանաչիր. օրգանիզմի դիմադրողականությունը բարձրացնող մթերք

Ծիրանենու պտղաչիրն օրգանիզմն ամրացնող հրաշալի մթերք է, որի 100գ զանգվածի էներգետիկ արժեքը 241 կկալ է: ՌԴ «Будьте здоровы» (Спец. выпуск, 21.2012) խմբագրակազմը առաջարկում է հիվանդություններից ապաքինվող մարդկանց, հղիներին, երեխաներին, նաեւ որոշ քրոնիկ հիվանդությունների դեպքում ուտել օրական 100-150գ ծիրանաչիր (курага): Մեկ տարի անց ԱՄՆ գյուղնախարարությունը հրապարակել է սննդամթերքի այն ցանկը, որը, ենթադրաբար, ամրացնում է օրգանիզմի դիմադրողականությունը հերպեսի վարակի հանդեպ:

 

Ուսումնասիրվել են մոտ 4 տասնյակ բուսական ու 2 տասնյակ կենդանական ծագում ունեցող մթերքներ: Ծիրանաչիրն ընդգրկվել է լավագույն ցուցանիշներ ունեցող բուսական մթերքների եռյակում:

 

Սրտի աշխատանքը կարգավորող. մեկ խոշոր կիտրոնի հյութը խառնեք 5 ճ.գ. մեղրի հետ: Հաջորդաբար մանրացրեք ու խառնեք կիտրոնի կեղեւն ու միջուկը, 200գ ծիրանի չիր, 20գ չամիչ, 50գ տրորած ընկույզ, լավ խառնեք, պահեք սառնարանում: Կերեք 2 ճ.գ՝. նախաճաշից հետո, շարունակեք 1 ամիս:    


Նիհարեցնող. մանրացրեք կամ աղացեք 300գ չիր, լցրեք 500մլ բլենդերով հարած ծիրանի մեջ, պահեք հով, մութ տեղում: Կերեք 200-ական գ՝ օրը 4 անգամ, ուրիշ ոչինչ մի կերեք: Կատարեք շաբաթը 1 անգամ: 300գ չրի էներգետիկ արժեքը մոտ 720 կկալ, իսկ 500գ թարմ ծիրանինը՝ 230 կկալ: Նման բեռնաթափման ռեժիմը չի առաջացնում սթրեսային վիճակ, քանի որ չիրը եւ հյութը բջջանքի հետ պարունակում են բավարար քանակի օգտակար նյութեր (տե՛ս, Ջ. Սահակյան, Մոգական բուժարարներ Թ.3 գրքույկը):


Աթերոսկլերոզ. խառնեք 100-ական գ ծիրանի աղացած չիր եւ պտղակորիզի փոշի դարձրած սերմ: Կերեք 1-ական ճ.գ., օրը 2-3 անգամ: Շարունակեք 1ամիս, կրկնեք 2 շաբաթից:

 

Ծիրանաչիր


Քրոնիկ փորկապություն, անոթները մաքրող. առանձին տարաների մեջ լցրեք 50-ական մլ չամիչ, թզի, ծիրանի ու սալորի չրեր, ավելացրեք 100-ական մլ եռջուր, 30 րոպե թրմեք, քամեք, հեղուկը թափեք: Աղացեք վուշի 2 ճ.գ. սերմ, խառնեք աճալի (сенна) չոր, մանրացրած տերեւի 1 ճ.գ. հետ, 30 րոպե թրմեք, քամեք: Խառնեք բոլոր բաղադրամասերն ու աղացեք կամ հարեք բլենդերով, ավելացրեք 150գ մեղր ու 50 մլ ձիթապտղի յուղ, պահեք սառնարանում: Կերեք 1-ական ճ.գ. նախաճաշից ու քնելուց 1-2 ժամ առաջ:


Սակավարյունություն, օրգանիզմի ցածր դիմադրողականություն. խառնեք հավասար քանակի մասուրի պտուղ ու սալորի չիր (առանց կորիզի), չամիչ, թզի ու ծիրանի չրեր, ավելացրեք ջուր (1:2), 8 ժամ թրմեք: Պտուղները աղացեք, խառնուրդը պահեք սառնարանում: Կերեք 1-ական ճ.գ.՝ օրը 4 անգամ:
Կամ` աղացեք, խառնեք 2 կիտրոն (առանց կորիզի) , 300-ական գ ընկույզի միջուկ, չամիչ, ծիրանաչիր, ավելացրեք 300գ մեղր: Կերեք 1-ական թ.գ., օրը 2 անգամ:


Ըմպելիք ծիրանաչրով. ծիրանաչիրը շատ լավ է համակցվում կաթի, հատիկավոր բույսերի, կանաչեղենի հետ: Օրինակ, մանրացրեք 50գ չիր ու կոճապղեղի արմատի փոքր կտոր (1-2սմ), 1-ական ճյուղիկ դաղձ, մաղադանոս, համեմ ( այլ, ըստ ճաշակի), 40գ վարսակի, գարու կամ այլ փաթիլներ, հարեք բլենդերով, ավելացրեք 150մլ եփած, գոլ կաթ: Պատրաստեք ու խմեք նախաճաշից կես ժամ առաջ:


Աղցան ծիրանաչրով. ծիրանաչիրը լավ միջոց է այն դեպքերում, երբ որոշել եք պահպանել նիհարեցնող սննդակարգ, քանի որ հարուստ է օգտակար նյութերով, կանխարգելում է սթրեսն ու բարձրացնում է դիմադրողականությունը: Մանրացրեք 30գ չիր, 20գ խաշած կարմիր բազուկ, 20գ կիտրոն՝ կեղեւով, 20գ նռան կեղեւի ներքին շերտ՝ միջնապատ, թաղանթ ու հատիկներ, 5գ նեխուրի չորացրած տերեւի, սերմի (կամ կապարի պտղի) փոշի, 2,5-ական գ կծու պղպեղ ու կոճապղպեղ: Համեմեք 1-2 ճ.գ. ձիթապտղի յուղով: Աղցանի բաղադրամասերի օգտակար հատկությունները բազմաթիվ են, ունի հակաբորբոքային, հակաուռուցքային, նիհարեցնող ազդեցություն:


Խորհուրդ. կարեւոր է, որ սննդակարգում ընդգրկված լինեն տարբեր համի մթերքներ, ինչպես դա արված է վերոգրյալ աղցանում՝ քաղցր, թթու, դառը եւ տտիպ, աղի, կծու:


Ծիրանաչրի օգտակար ազդեցության ոլորտը


Ծիրանաչիր.


Չիրը պարունակում է 33գ գլյուկոզա, 12.5գ ֆրուկտոզա ու 7.9գ սախարոզա՝ 100գ զանգվածում: Գլյուկոզան յուրացվում է հյուսվածքների վրա գտնվող հատուկ ընկալիչների ու ենթաստամոքսային գեղձի բետա-բջիջներում արտադրվող ինսուլինի միջնորդությամբ:


Ծիրանաչրում կան մի քանի գլյուկոզայի յուրացմանը նպաստող նախապայմաններ:

 

  1. Պարունակվում է մարդու 1 օրվա պահանջարկից ավելի քրոմ՝ 159%, որը բարձրացնում է հյուսվածքների զգայունությունը գլյուկոզայի հանդեպ:
  2. Վանադիում՝ 110%, որը խթանում է ինսուլինի փոխանակման ընթացքը:
  3. Նիկել՝ 80%, որն ունի շաքարի պարունակությունն իջեցնող հատկանիշ:
  4. Ցիրկոնիում՝ 22.4%, որն անհրաժեշտ է ենթաստամոքսային գեղձին ու իջեցնում է շաքարի բաղադրությունն արյան մեջ:
  5. Հետեւություն: Ծիրանաչրում պարունակվող շաքարները գործնականում յուրացվում են, իսկ գլյուկոզայից անջատված էներգիան սնում է բջիջները:

Նպաստում է արյունատար երակների պատերի, հոդերի ճկունության պահպանմանը, կանխարգելում է սիրտանոթային հիվանդությունների զարգացումը:


Պարունակում է բուսական ստերոլներ՝62%, որոնք նվազեցնում են խոլեսթերինի քանակը: Ունի օրգանիզմի ծերացման ընթացքը դանդաղեցնող ազդեցություն, քանի որ հարուստ է սիլիցիումով՝ 147%, որը համարվում է «երիտասարդացնող» տարր:

 

Նպաստում է մազերի ու եղունգների աճին:


Պարունակում է զգալի քանակությամբ բոր՝ 386%, որն անհրաժեշտ է կալցիումի, մագնեզիումի ու ֆոսֆորի բնականոն փոխանակման համար: Ծիրանաչիրը նպաստում է ոսկրերի ամրացմանն ու վերակառուցման ընթացքին:


Ծիրանաչրում պարունակվող քրոմը, կոբալտը՝ 84%, բետա-կարոտինը՝ 58.2%, նպաստում են երկաթի՝ 30-60% յուրացմանը, հեմոգլոբինի գոյացմանը, էրիտթրոցիտների ակտիվացմանը: Կոբալտի, երկաթի ու պղնձի՝ 27% համատեղ ազդեցությունը խթանում է արյունաստեղծման ընթացքը: Կոբալտը B12 վիտամինի ու ինսուլինի բաղադրիչ մասն է, անհրաժեշտ է վահանագեղձի հորմոնների գոյացման համար, նպաստում է հեղուկի հեռացմանը երիկամների միջոցով:


Կալիումի՝ 43% ու նատրիումի՝1.6% իոնների հարաբերությունը (1100մգ:21.5մգ) բարձր է, որի շնորհիվ ծիրանաչիրն ունի հակաայտուցային ազդեցություն:


Նիկելն ունի նաեւ ճնշումն իջեցնող ու նյարդային համակարգի աշխատանքը կարգավորող ազդեցություն:

 

Ծիրանաչիր

Այլ տեղեկություններ


Ծիրանաչիրը պարունակում է սպիտակուց՝ 2.6-3.5գ, օրգանիզմում գոյացող՝ 4.2% ու չգոյացող՝ 5.1% ամինաթթուները: Ճարպեր՝ 0.51-062գ, չհագեցված ճարպաթթուներ. օմեգա-6 ու օմեգա-9՝ 0.61-074-ական գ: Վիտամիններ. E (ալֆա-տոկոֆեռոլ)՝ 26.6%, նիկոտինաթթու՝ 14-25%, պանտոտենաթթու՝ 14%, պիրիդոքսին՝ 8.5%, քոլին՝ 4%, B2, B9, K՝ 3-ական %: Միկրոտարրեր. ստրոնցիում՝ 70%, մոլիբդեն՝ 17.4%, ռուբիդիում՝ 13.1%, մանգանեղ՝ 11.4%, լիթիում՝ 10.9%, սելեն՝ 3.4%, յոդ՝ 2-3%, ծծումբ` մինչեւ 5 % եւ այլն:


Զգուշացում: Ծծմբի երկօքսիդով մշակված ծիրանաչիրը կարող է առաջացնել ասթմայի նոպաներ, հազ, խռպոտություն, քոր կոկորդում, մեծ քանակների դեպքում՝ շնչարգելություն, կոկորդի ու թոքերի սուր այտուցվածություն, առոգանության խանգարում: Քրոնիկ հիվանդությունների դեպքում` խորհրդակցել բժշկի հետ:

Հեղինակ. Ջուլիետա ՍԱՀԱԿՅԱՆ
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Բուժումներ խուրմայով. 168.am
Բուժումներ խուրմայով. 168.am

Բուժիչ նամակներ Փյունիկյան արմավենին մինչև 8 մ բարձրությամբ խոշոր, երկար տերևներով սլացիկ ծառ է։ Պտուղները կազմում են խիտ ողկույզներ, որոնց երկարությունը և տրամագիծը չափվում են մի քանի մետրով...

Սնունդը և առողջությունը
Բուժում են սերմերը. 168.am
Բուժում են սերմերը. 168.am

Յուրաքանչյուր սերմ հայտնվելով բարենպաստ պայմաններում` փոքրիկ ծիլ է տալիս, որը կախված գենետիկ ծրագրից` դառնում է խոտաբույս, թուփ, ծառ, լիանա, ջրիմուռ, և այլն։ Մարդը հնագույն ժամանակներից հասկացել է...

Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ
Մեղրատու, բուժիչ ոզնենին. 168.am
Մեղրատու, բուժիչ ոզնենին. 168.am

Բուժիչ նամակներ Ոզնենիների ենթաընտանիքը (Echinops) ընդգրկում է մոտ 125 տեսակներ. պատկանում է բարդածաղկավորների ընտանիքին։ Հայաստանում հանդիպում են ոզնենիների մոտ մեկ տասնյակ տեսակներ...

Դեղաբույսեր
Հալվե – Алоэ - Aloe
Հալվե – Алоэ - Aloe

Թաղաղուազգիների ընտանիքին (Xanthorrhoeaceae, Asphodelaceae ենթաընտանիքի) պատկանող բազմամյա միաշաքիլավոր խոտաբույսերի, թփերի, հազվադեպ՝ ծառերի ու լիանաների ցեղ է, որի գիտական անվանումը...

Դեղաբույսեր
Խուլ եղինջ - Яснотка - lamium
Խուլ եղինջ - Яснотка - lamium

Շրթնածաղկավորների (Labiatae) կամ նույնն է խուլ եղինջազգիների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր խոտաբույսերի ցեղ է: Ըստ The Plant List (2013) Խուլ եղինջ ցեղը ընդգրկում է 30 տեսակներ...

Դեղաբույսեր
Մատնունի - Лапчатка - Potentilla
Մատնունի - Лапчатка - Potentilla

Մատնունի ցեղն ընդգրկում է մոտավորապես 300 (այլ տվյալներով՝ 500) տեսակներ, որոնք վարդազգիների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր խոտաբույսեր են: Ցեղի անվանումն առաջացել է լատիներեն...

Դեղաբույսեր
Թավշածաղիկ - Бархатцы - Tagetes
Թավշածաղիկ - Бархатцы - Tagetes

Աստղածաղկավորների ընտանիքին պատկանող միամյա կամ բազմամյա երկշաքիլավոր խոտաբույսերի ցեղ է, որն ընդգրկում է մոտավորապես 59 տեսակներ: Ցողուններն ուղղահայաց են, ամուր: Կազմում են հավաքված կամ տարածված...

Դեղաբույսեր
Զանգակածաղիկ - Колокольчик - Campanula
Զանգակածաղիկ - Колокольчик - Campanula

Զանգակազգիների (Campanulaceae) ընտանիքին պատկանող ավելի քան 80 ցեղերից մեկն է: Զանգակների ցեղն ընդգրկում է մոտավորապես 475 (GRIN) տեսակներ, որոնք միամյա, երկամյա կամ բազմամյա խոտաբույսեր են: Դասակարգում...

Դեղաբույսեր
Գորտնուկ (Հրանուկ) - Лютик (Едкиж) - Buttercup (Ranunculus)
Գորտնուկ (Հրանուկ) - Лютик (Едкиж) - Buttercup (Ranunculus)

Գորտնուկազգիների (Ranunculaceae) ընտանիքին պատկանող միամյա, երկամյա կամ բազմամյա բույսերի ցեղ է, որն ընդգրկում է Հյուսիսային կիսագնդի բարեխառն գոտիներում, Նոր Զելանդիայում ու Ավստրալիայում...

Դեղաբույսեր
Դաշտափուշ - Бодяк полевой - Cirsium arvense L.
Դաշտափուշ - Бодяк полевой - Cirsium arvense L.

Աստղածաղկավորների (Asteraceae) ընտանիքին պատկանող երկամյա կամ բազմամյա, երկշաքիլավոր, քիստավոր խոտաբույսերի ցեղ է: Ընդգրկում է մոտ 250, ըստ The Plant List ցանկի` 484 ենթատեսակներ, որոնք հիմնականում...

Դեղաբույսեր
Դանդուռ բանջարանոցային - Портулак огородный - Portulaca oleracea
Դանդուռ բանջարանոցային - Портулак огородный - Portulaca oleracea

Դանդուռ բանջարանոցայինը միամյա բույս է, պատկանում է դանդուռազգիների ընտանիքին (Portulacaceae), որն ընդգրկում է ավելի քան 100 տեսակներ: Ըստ որոշ տեղեկությունների հայտնի է եղել ավելի քան 10.000 տարի առաջ...

Դեղաբույսեր
Կորնգան ցանքային - Эспарцет песчаный (Эспарцет посевной) - Onobrychis arenaria (Kit) L.
Կորնգան ցանքային - Эспарцет песчаный (Эспарцет посевной) - Onobrychis arenaria (Kit) L.

Կորնգանը (Onobrychis Adans) բակլազգիների ընտանիքի բազմամյա, հազվադեպ՝ միամյա, խոտաբույս է կամ` թուփ: Լատիներեն գիտական անվանումը ծագում է հունարեն «onos»` ավանակ եւ «brich»` կրծոտել բառերից...

Դեղաբույսեր
Անմոռուկ - Незабудка - Myosotis
Անմոռուկ - Незабудка - Myosotis

Անմոռուկների (Myosotis) ցեղը պատկանում է գաղտրիկազգիների (Boraginaceae) ընտանիքին: Հայտնի են անմոռուկի 50 տեսակներ, որոնք Եվրասիայում, Ամերիկայում, Հարավային Աֆրիկայում, Ավստրալիայում ու Նոր Զելանդիայում...

Դեղաբույսեր
Բատատ՝ նույնն է քաղցր կարտոֆիլ կամ երկարակեցության արմատ
Բատատ՝ նույնն է քաղցր կարտոֆիլ կամ երկարակեցության արմատ

Բատատը [Ipomoea batatas (сладкий картофель, батат)] պատատուկազգիների ընտանիքին պատկանող բազմամյա բույս է, իսկ մորմազգի պատատեսը (կարտոֆիլ)՝ այսինքն «քաղցր կարտոֆիլ» անվանումը, որեւէ գիտական հիմք չունի...

Սնունդը և առողջությունը Դեղաբույսեր

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ